Potraviny v chladničce

Je pár věcí, které vám nevydrží v ledničce, nebo ty, které tam vydrží, ale po jejich vyndání vám přijdou příliš kyselé, nebo skoro až vodnaté? Pokud chcete vědět, co nedávat do lednice, aby se vám udržely v potravinách vitamíny, věnujte svých deset minut k přečtení tohoto článku.

RAJČATA:
Každý dává rajčata do lednice, den tam vydrží, ale pomalu a jistě ztrácí své vitamíny. Rajče je známé jako takový malý lék na rakoviny, lépe řečeno ji chrání před jejím vznikem, proto čím více rajčátek do bříška, tím déle budeme žít. Samozřejmě nic neberte tak vážně. Proto rajčátka dávejte do spíže, do stínu, třeba i na kuchyňskou linku. Nebudou pak tolik moučnaté.

BANÁNY:
Nechejte je dozrát v papírovém sáčku, v tom druhém případě, jestli chcete, aby déle vydržely, je dejte na chladné a tmavé místo, protože čím více sluníčka pro banány, tím více budou žluté.

BRAMBORY:
Pokud je dáte do lednice, zesládnou, dobrý trik, pro sladké brambory, ale ne každý chce sladké brambory, proto je uchovávejte někde v chladu, spíži a temnotě. Místo musí být suché, proto je lepší je dávat do vyšších míst, ne na zem, což dělá spousta lidí. Potom nevyklíčí, netvoří se hniloba a škrob neztrácí svou hodnotu. Ještě jedna rada, pokud už máte brambory s klíčky, dejte pořádný pozor a řádně brambory s klíčky vykrájejte, tvoří se u nich jedovatá látka solanin. Není nutné je vyhazovat, ale pořádně vykrájet.

CIBULE:
V lednici změkne, zplesniví, zesládne a je to takový menší roznašeč pachu a hlavně plísně. Proto jej nechte někde v tmavém místě, suchu. Ideálně ji dejte do sáčku a dejte někam mezi zeleninu, třeba k rajčatům.

ČESNEK:
Jednou jsem o něm chtěla vědět více a dost mě znepokojilo to, že načnete jeden stroužek z celé paličky a pak do deseti dnů musíte všechny, že je to takové pojidlo. A oni měli pravdu, načala jsem schválně jeden stroužek, odloupla, dala na topinky a pak jsem načala druhou paličku česneku a v té první jsem viděla, jak najednou začal česnek usychat, byl více méně jako guma a vlastně nepoužitelný, proto ho uschovávejte v temnotě, stejně jako cibuli. Dejte česnek do nádoby, ale musí být větratelná.

OKURKY:
Stejně tak i dýně a lilek, jsou jednoduše vodnaté a v ledničce ztrácí svoje vitamíny, chuť a aroma. Navíc se rychle kazí. Když kupujete, nebo dostanete tuto zeleninu, nejlépe rychle zužitkovat.

KUŘECÍ MASO:
Respektive jakékoliv maso, ale kuřecí vede, rychle se kazí v ledničce, proto jej zužitkujte co nejrychleji.

VEJCE:
V prodejnách jsou v chladicím boxu, a proto je dáte doma také do lednice, jenže: Oni mají danou teplotu v chladicích boxech a vy doma máte jinou. Vejce mají být v chladu kolem 5-8°, ne ve dvířkách lednice (tam je teplota nejvyšší). Nejlépe je dejte do uzavíratelné krabice, boxu a hlavně vejce neotírejte, nemyjte, protože se jim tak ztrácí kutikula, vrchní vrstva, která je tak chrání před vysycháním a kazu. Nebo je mějte v chladu, spíži, někde dole na zemi, stejně uzavíratelné, ale spotřebujte je do 2-3 týdnů!

PEČIVO:
Nikdy ne do lednice, pouze do mrazničky. V lednici se stávají gumovými, když děláte svačinu, dělejte ji večer, aby ráno nebyla celá vodnatá a gumová.

OVOCE A ZELENINA:
Pro ovoce a zeleninu jsou ty boxy, šuplíky v lednici, je tam pro ně speciální teplota, ale pozor, abyste nedali vedle sebe mrkev, jablko a najednou z mrkve cítíte jablko, z jablka mrkev. Každou zeleninu a ovoce zvlášť do sáčků!

Anketa

Kolik máte v domácnosti lednic?

0 9 36%
1 10 40%
2 3 12%
Více 3 12%

Celkový počet hlasů: 25