Mrazeni
Mohu mrazit losos v oleji poraďte.
Potraviny k zmrazení
Hledala jsem způsob, jak ušetřit zároveň čas a peníze za potraviny, kterými jsem plýtvala a často vyhodila z lednice, protože nevydržela jejich exspirace, nebo dokonce měnily barvu běhen týdne.
Tady je pár potravin, které dávám do mrazáku, mimo jiné klasickou zeleninu, maso, ale třeba i olivový olej.
VEJCE:
Bílky rozšlehám a dám do silikonových tvořítek zamrazit. Po 6-8 hodinách, nebo přes noc, přendám bílky do mrazícího sáčku a takhle mi vydrží asi půl roku v mrazáku. (Ale nikdy tam nebyly tak dlouho, do půl roku si prostě vzpomenete, že v mrazáku máte bílky a dají se využít třeba na pečení.)
Žloutky dám do plastové nádobky (co mi zbyla po salátu), zaliji olejem a zmrazím.
Bohužel na vařená vejce neznám jiný způsob, než je hned zužitkovat buď do pomazánky, nebo na salát, popř. na chleba s máslem a solí. Protože v mrazáku se stane to, že vejce bude jako guma. Vařená vejce NIKDY nezmrazujte.
MLÉKO:
Naliji mléko do plastové nádobky, přivřu víčkem, které musí mít dírky, otvory. Protože mléko se postupně v misce zvětší. Proto je lepší si nechat nějakou plastovou misku po salátu a udělat do víčka otvory. V misce nechte proto dost volného místa. Mléko sice nebude tak dobré pro spotřebu, jako nápoje, ale je ideální na pečení. Nechte mléko přes noc pozvolna rozmrazit a pak protřepejte, nebo metličkou rozmíchejte, mrazením se tvoří v mléce hrudky.
Nebo jej naliji do silikonových tvořítek a dávám v létě do kávy.
SÝRY:
Nejlépe sýry s vyšším obsahem tuku.
Strouhaný sýr , který vám zbyl z přípravy na špagety, nebo na langoše, jednoduše dejte do sáčku, nejlépe do mrazícího sáčku (speciální sáček do mrazáku). A kdykoliv jej můžete použít rovnou z mrazáku například do polévek.
Sýr v celku dejte nejlépe zabalit do potravinářské fólie a pro jistotu i do mrazícího sáčku.
Plátkový sýr je složitější na zmrazení, ale také to jde, ale musíte mezi jednotlivé plátky dát pečící papír, jinak už sýr nebude plátkový, ale v celku. Dejte do mrazícího sáčku a zmrazte.
Tavené sýry , občas ji koupím tolik, že se bojím, že mi nevydrží v lednici, proto je vyndám z krabičky a dám do sáčku, poté zmrazit.
Hermelín lze také zamrazit, ale musí být vyzrálý, po zmrazení není schopný už zrát.
MÁSLO:
Máslo dnes není levná záležitost, proto mám v mrazáku 5-6ks, vydrží v mrazáku až půl roku, pak se může snadno zkazit. Nedávám ho do sáčku, ani nepřebaluji. Přes noc ho nechám rozmrazit a ráno je jako čerstvé.
ŠLEHAČKA:
Ušlehaná šlehačka mi zbyla po přípravě na dort. Udělala jsem úhledné kopečky na pečící papír a dala zamrazit, pak jsem je přendala do mrazícího sáčku a používám je třeba do kávy nebo na dozdobení dortu.
BANÁN:
Banány v létě rychle zmizí, ale když jich máte tolik, že je nedokážete spotřebovat, nezbývá vám, než je vyhodit, ale proč, když se dají zmrazit? Oloupejte banány, dejte je do mrazícího sáčku a zmrazte, nebo je rozkrájejte na kolečka, dejte do sáčku a zmrazte. Pak je nechte přes noc pozvolna rozmrazit.
CIBULE, ZÁZVOR, ČESNEK:
Cibule z guláše, zavařování okurek, nebo prostě když oloupete cibule tolik, že ji nikam nevyužijete. Nakrájejte ji na kostičky a dejte do mrazícího sáčku a zmrazte. Když vaříte, není potřeba cibuli rozmrazovat a použijte ji rovnou z mrazáku. Proto třeba já mám v mrazáku zásobu zamrazené cibule, stejně jako hrášek a kukuřici. Vše vydrží půl roku v mrazničce.
Zázvor ze zimy, zimních zázvorových čajů, které nám chybí občas v létě pro podporu imunity. Nastrouhejte, nakrájejte, je jedno jak ho upravíte, ale hlavně musí být oloupaný. Dejte do mrazícího sáčku a zmrazte, vydrží tak tři měsíce. Nemusíte jej rozmrazovat, můžete ho použít rovnou z mrazničky.
Česnek oloupejte a dejte do mrazícího sáčku, nebo jej rozlisujte, nakrájejte, ale hlavně dejte do mrazícího a uzavíratelného sáčku, protože pak by vám mohla "vonět" celá mraznička. Vydrží v tomto stavu tři měsíce a opět jej nemusíte rozmrazovat a rovnou využít v mrazničce.
VÍNO:
Mluvíme tedy spíše o víně, jako o alkoholu , lze zmrazit, ale pak není už použitelný k přípravě nápojů, spíše k přípravě pokrmů. Na vaření, pečení. Vydrží tři měsíce v mrazničce. Nalijte ho do tvořítek na led a zmrazte.
PESTO:
Ne vždy ho všechen spotřebujeme, proto jej dejte do tvořítek na led, zmrazte a poté přendejte kostky pesta do mrazícího sáčku, vydrží vám tři měsíce a jedna kostka pesta by měla odpovídat jedné čajové lžičce.
OLIVOVÝ OLEJ:
Je to dost známá věc a pro koho ne, seznamte se s tou asi nejbáječnější věcí, která jde zmrazit. Do tvořítek nalijte olivový olej a zmrazte, na co ho používám: Když dělám hranolky, přidám kostku zmrazeného olivového oleje, a proč? Protože Zmrazené hranolky mají s olivovým olejem stejnou teplotu a proto se udělají krásně do zlatova a nejsou celé promáčené v oleji. Do oleje, do tvořítek lze dát čerstvé bylinky a společně je zmrazit, ty pak používám do pečení, dám příklad, třeba kuře, dám do pekáče, přidám kostky zmrazeného olivového oleje s vybranými bylinkami a peču. Do olivového oleje lze dát cokoliv, co vás napadne.
KÁVA:
Instantní káva , udělejte si klasickou kávu, oslaďte (kdo nesladí - nesladí). Nechte kávu vychladnout a poté přelijte do tvořítek na led a zmrazte. Kávu udělejte pokud možno dost silnou. A co se s takovou kávou dělá? V létě ideální na iced coffee. Vyndejte přibližně 10 kostek zmrazené kávy do poháru, zalijte mlékem, a kdo chce, může i šlehačkou, zamíchejte, přidejte brčko a dobrou chuť, chutná káva, která v létě ohromí!
BYLINKY:
Protože máme byt v centru města a okna na sever, není pro mě možné pěstování bylinek, ale TOLIK bych je chtěla! Proto máme rodiče, teda trvalé bydliště na vesnici, kde je dostatek místa pěstovat bylinky, přinést si je domů a následně zmrazit. Například kopr, koprovou omáčku dělám asi jednou za rok. Bylinky jako takové je nejlepší nechat v mrazničce asi 3-6 měsíců, podle toho, jaké jsou. Tak například kopr , zapomněla jsem na něj, a když jsem čistila mrazák, říkala jsem si, že udělám teda kopr, vydržel mi tam asi čtyři a půl měsíců. Bazalka a její lístky, zmrazit do mrazícího uzavíratelného sáčku, vydrží tři měsíce. Šalvěj to samé. Ale třeba rozmarýn a tymián, vydrží až pět, šest měsíců. Podle mě jde o to, jak jsou lístky, stonky a celá bylinka "tvrdá". Čím silnější, tím vydrží více.
Mohu mrazit losos v oleji poraďte.
Lépe se hodí silnější ryby jako losos nebo tuňák. Zmrazujte je po malých množstvích, maximálně 2 filety v jednom sáčku. Použijte co nejsilnější sáčky a snažte se z nich dostat co nejvíc vzduchu, opravdu důkladně je uzavřete. Uložete je do nejchladnější části mrazáku a neskladujte déle než měsíc, aby neztratily chuť a lákavou konzistenci. Rybu rozmrazujte nejlépe v lednici přes noc. Rozmrazenou či ,povolenou‘ rybu nikdy znovu nezmrazujte!
Vejce ve skořápce
Celá vejce v mrazáku by dokonce mohla ohrozit naše zdraví. Obsah vody ve vajíčku se totiž rozpíná a způsobí prasknutí skořápky. Dovnitř se tak mohou dostat bakterie. Uvařená vajíčka navíc změní svou texturu a po rozmrazení jsou nepoužitelná.
Čerstvé ovoce a zelenina bohaté na vodu
Celer, salát, okurky, meloun, ale i jablka nebo třešně. Tyto zdravé potraviny po rozmrazení často změní svou chuť a struktura připomíná spíše kaši. Pokud však máte bohatou úrodu a potraviny jako brambory, ředkvičky, okurky, papriku či rajčata nechcete pouze zavařovat, před zmrazením je na chvíli ponořte do horké vody.
Měkké sýry s vysokým obsahem vody a mléko
Tvaroh, ricotta a smetanový sýr. Když se voda, kterou obsahují, ohřeje zpět na pokojovou teplotu, ztratí svou načechranou strukturu. U mléka a jogurtů zase dojde k oddělení tuku od vody, což platí i u smetany a majonézy. Tvrdé sýry, ideálně v nastrouhané formě, ale můžete zmrazit bez obav.
Smažená jídla
Zbytky od nedělního oběda nebo nedojedená letní svačina z koupaliště by v mrazáku také neměla skončit. Strouhanka totiž do sebe nasaje vlhkost a po rozmrazení budete mít z trojobalu kaši.
Maso, které jste již rozmrazili
Toto je naprostý základ, jak si uchovat zdraví. Rozmrazené maso může totiž přilákat bakterie rychleji než to, které nikdy v mrazáku nebylo.
Těstoviny a rýže
Toto asi zažil každý z nás. Bylo mu líto vyhodit zbytek přílohy, ale po rozmrazení dostal jen neurčitou kaši pochybné chuti. Z rýže si raději vyrobte zdravou svačinku jako nákyp nebo mléčnou rýži. Těstoviny můžete použít do salátu, zapéct je, nebo si k nim vyrobit omáčku.
Omáčky a koření
Lahodné smetanové omáčky na bázi mléka a smetany do mrazáku také nepatří. Po rozmrazení byste dostali hrudkovitě-vodnatou hmotu bez chuti. Také koření jako česnek, cibule, paprika, pepř, hřebíček, vanilka a kari by se v mrazu neměly uchovávat. Změní totiž svou chuť od zatuchlé po hořkou.