Čištění kuchyňských prkének
Asi ne každý to dělá, ale když vám teď povím, že na kuchyňském prkénku je více bakterií (a to těch fekálních) než na záchodovém, tak tady ještě rádi zůstanete a rádi si to přečtete.
Prkénka jsou různá, někdo má plastová, dřevěná, existují i kamenná, žulová. A o každé se musíme nějak starat. Pachy na prkénku zůstávají a dostávají se do potravin, které na nich krájíme, nehledě o bakteriích.
Řekneme si pár rad a možná nějakou z nich využijete. Každý máte doma určitě jednu z těchto věcí:
OCET:
Ocet dezinfikuje, a když si vzpomeneme na škole, existuje i kyselina octová. Super pomocník nejen na zavářky, na vaření, ale právě i na čištění našich prkének. Ocet dobře dezinfikuje a víte moc dobře, že časté namáčení dřevěných prkének ztrácí svou hodnotu a dřevo slábne, ochabuje. Proto na dřevěných prkénkách krájejte třeba pečivo (ne maso, zeleninu, ovoce). Smeťte veškeré drobky z prkénka do koše a vyhraďte si jednu houbičku na ocet. Prkénko po každém použití přetřete octovou vodou. Bude vás tak chránit před bakteriemi. (Nikdy nepřetírejte, před použitím, před krájením, dostane se vám ocet do potravin). Poté nechte někde uschnout.
JEDLÁ SODA:
Posypte na prkénko jedlou sodu a do ostřikovače nalijte ocet - bílý neředěný ocet. Směs na prkénku bude pěnit, po asi deseti minutách opláchněte namočeným hadříkem ve studené vodě. Soda vyžene všechny nežádoucí pachy z prkénka ven do sebe. Udržujte své dřevěné nebo plastové prkénko čisté tak, že ho příležitostně vydrhnete pastou připravenou z 1 polévkové lžíce jedlé sody, 1 polévkové lžíce soli a 1 polévkové lžíce vody. Důkladně ho pak opláchněte teplou vodou.
PEROXID VODÍKU:
Ideální čistič pro umělá prkénka, zejména pro ty, kde jste krájeli kuřecí maso, nebo jiné maso. Nejdříve si namočte papírový ubrousek do octa, a přiložte na prkénko. Nechte minutku působit, sejměte a pro úplné zabíjení bakterií vezměte peroxid vodíku + papírový ubrousek a pořádně setřete. Toto můžete udělat dvakrát, dokud není ubrousek čistý.
CITRÓN:
Alias kyselina citrónová, co zahání všechny pachy. Rozpulte si citrón a přetírejte tím prkénko, zbaví vás zápachu, zároveň citrón maličko bělí, takže pokud ho používáte na dřevo, tak s opatrností, ať nemáte dřevo příliš vybělené, na kameniny a umělou hmotu to tolik nefunguje (myslím tím ten bělící účinek). Citrón zároveň vaše prkénko vydezinfikuje.
SŮL:
Pokud jste umyli prkénko vodou a saponátem, otřete jej poté vlhkým hadříkem namočeným v soli. Během chvilky bude mít světlejší a jasnější barvu. Můžete také vytvořit pastu smícháním soli a citronové šťávy a tou prkénko vyčistit podle potřeby. Sůl taky dobře působí na absorpci pachu, něco jako citrón. Prkénko navlhčete, posypte solí, nechte pět minut působit a pak smyjte a usušte.
Čištění kuchyňských prkének
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.
Přidat nový příspěvek
Anketa
Staráte se o svá krájecí kuchyňská prkénka?
Celkový počet hlasů: 25