Zavařeniny

"Zavařenina je dlouhodobě tepelně konzervovaná potravina, která vznikla zavařováním (byly zavařena). Nejčastěji jde o konzevraci ovoce či zelniny. Běžnými typy zavařenin jsou například džemy, kompoty, marmelády, povidla, případně i některé speciální typy potravinářských sirupů či jiných ovocných nápojů."

Kečup
(podle Jamieho Olivera)

  • 1 ks velká červená cibule, oloupaná a hrubě nasekaná
  • ½ ks fenyklu, nahrubo nasekaný
  • 1 ks celeru, nahrubo nasekaný
  • olivový olej
  • 1 velký kus čerstvého zázvoru, oloupané a nakrájené nahrubo
  • 2 stroužky česneku, oloupané a nakrájené
  • ½ čerstvé červené chilli, jemně nasekané
  • 1 svazek čerstvé bazalky, lístky vybrat, stonky nasekat
  • 1 lžíce koriandru
  • hřebíček
  • 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
  • mořská sůl
  • 1 kg žlutá, oranžová nebo zelená rajčata, sekaná (nebo 500 g cherry rajčata, na polovinu a 500 g konzervovaná rajčata)
  • 200 ml červeného vinného octa
  • 70 g měkkého hnědého cukru

Umístěte všechnu zeleninu ve velkém hrnci s těžkým dnem s velkou lžicí olivového oleje a zázvoru, přidejte česnek, chilli, bazalkové stonky, koriandr a hřebíček. Přidejte pepř a špetku soli. Vařte opatrně na mírném ohni po dobu 10 až 15 minut, aby zlenina změkla, za stálého míchání kontrolujte zeleninu. Přidejte všechny rajčata a 350 ml studené vody. Přiveďte k varu a dusíme, dokud omáčka nespadne o polovinu. Přidejte listy bazalky, pak dejte omáčku do kuchyňského robota nebo pracujte s ručním mixérem a přeceďte ho přes síto dvakrát, aby bylo hladké a lesklé. Dejte omáčku do čisté pánve a přidejte ocet a cukr. Umístěte omáčku na teplo a dusíme, dokud se snižuje a zahušťuje na konzistenci kečupu. V tomto okamžiku přidejte koření podle chuti. Přendejte kečup do sterilovaných nádob, nebo lahví, pak těsnění upevněte a umístěte v chladu a temnu nebo v lednici - to by mělo držet po dobu šesti měsíců.

Znojemské okurky

  • 350 g cukru
  • 150 g soli
  • 1,75 l vody
  • 1,25 l octa
  • 45 ks sacharinu
  • 5 ks nového koření
  • 4 ks černého pepře
  • 3 ks bobkového listu
  • 1 lžička hořčičného semínka

Vodu smícháme s octem a cukrem, přidáme všechno koření. Vše přivedeme k varu, ale dále nevaříme! Nakrájíme si cibuli, mrkev, kopr a další ingredience, na které jsme zvyklá v nálevu. Mírně prochladlým nálevem zaléváme sklenice s okurkami a sterilujeme je dle příslušných receptur. Okurky většinou sterilujeme 20 minut při 85 °C.

Anketa

Zavařujete?

Ano 6 30%
Ne 7 35%
Jak kdy a co 7 35%

Celkový počet hlasů: 20