Zavařeniny
"Zavařenina je dlouhodobě tepelně konzervovaná potravina, která vznikla zavařováním (byly zavařena). Nejčastěji jde o konzevraci ovoce či zelniny. Běžnými typy zavařenin jsou například džemy, kompoty, marmelády, povidla, případně i některé speciální typy potravinářských sirupů či jiných ovocných nápojů."
Kečup
(podle Jamieho Olivera)
- 1 ks velká červená cibule, oloupaná a hrubě nasekaná
- ½ ks fenyklu, nahrubo nasekaný
- 1 ks celeru, nahrubo nasekaný
- olivový olej
- 1 velký kus čerstvého zázvoru, oloupané a nakrájené nahrubo
- 2 stroužky česneku, oloupané a nakrájené
- ½ čerstvé červené chilli, jemně nasekané
- 1 svazek čerstvé bazalky, lístky vybrat, stonky nasekat
- 1 lžíce koriandru
- hřebíček
- 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
- mořská sůl
- 1 kg žlutá, oranžová nebo zelená rajčata, sekaná (nebo 500 g cherry rajčata, na polovinu a 500 g konzervovaná rajčata)
- 200 ml červeného vinného octa
- 70 g měkkého hnědého cukru
Umístěte všechnu zeleninu ve velkém hrnci s těžkým dnem s velkou lžicí olivového oleje a zázvoru, přidejte česnek, chilli, bazalkové stonky, koriandr a hřebíček. Přidejte pepř a špetku soli. Vařte opatrně na mírném ohni po dobu 10 až 15 minut, aby zlenina změkla, za stálého míchání kontrolujte zeleninu. Přidejte všechny rajčata a 350 ml studené vody. Přiveďte k varu a dusíme, dokud omáčka nespadne o polovinu. Přidejte listy bazalky, pak dejte omáčku do kuchyňského robota nebo pracujte s ručním mixérem a přeceďte ho přes síto dvakrát, aby bylo hladké a lesklé. Dejte omáčku do čisté pánve a přidejte ocet a cukr. Umístěte omáčku na teplo a dusíme, dokud se snižuje a zahušťuje na konzistenci kečupu. V tomto okamžiku přidejte koření podle chuti. Přendejte kečup do sterilovaných nádob, nebo lahví, pak těsnění upevněte a umístěte v chladu a temnu nebo v lednici - to by mělo držet po dobu šesti měsíců.
Znojemské okurky
- 350 g cukru
- 150 g soli
- 1,75 l vody
- 1,25 l octa
- 45 ks sacharinu
- 5 ks nového koření
- 4 ks černého pepře
- 3 ks bobkového listu
- 1 lžička hořčičného semínka
Vodu smícháme s octem a cukrem, přidáme všechno koření. Vše přivedeme k varu, ale dále nevaříme! Nakrájíme si cibuli, mrkev, kopr a další ingredience, na které jsme zvyklá v nálevu. Mírně prochladlým nálevem zaléváme sklenice s okurkami a sterilujeme je dle příslušných receptur. Okurky většinou sterilujeme 20 minut při 85 °C.