Zálivky a dipy

Bylinkový olej

  • Olivový olej
  • Čerstvé byliny
  • Koření celý pepř, bobkový list, nové koření, jalovec, chilli papričky apod.)

Připravte si bylinky. Vyberte si podle libosti takové, které se vám líbí a voní. Olivový olej v hrnci mírně zahřejte a přelijte do velké, čisté a suché sklenice. Byliny přidejte do oleje. Sklenici uzavřeme a obsah necháme dva týdny macerovat. Do každé láhve přidejte snítku čerstvých bylinek. Nalijte na ně přeceděný olej a láhve, které jste předem sterilizovali, uzavřete a označte vlastnoručně vyrobenou etiketou. Také můžete láhev ozdobně popsat konturovací barvou přímo z tuby. Podobně můžete olej ochutit kořením, jako je pepř, nové koření či bobkový list, chilli papričky apod.

Mražený olivový olej

  • Olivový olej
  • Čerstvé bylinky

Připravte si formičky, například na tvoření ledu do mrazáku. Do každého dílu dejte libovolnou bylinku. Například tymián, bazalka, petržel, máta nebo levandule (jedlá!) a zalijte olivovým olejem, pouze olivovým, jiný vám v mrazáku neztvrdne. Zkoušela jsem udělat levnější variantu se slunečnicovým olejem, co má každý doma, a ani po třech dnech mi olej nezmrzl. Tyto kostky zmrzlého olivového oleje používám na zdravější smažení hranolek, květáku apod. Protože je mám stále v mrazáku a jsou pak na stejné teplotě. Kdo má chytrý fritovací hrnec jako já, je to nejideálnější do něj. Bylinky do něj dávejte podle své potřeby. Já mám radši zvlášť připravené formičky pouze se samotným zmraženým olivovým olejem, když nechci použít žádnou bylinku k pokrmům.

 

Anketa

Už jste zkoušeli zmrazit olivový olej s bylinky?

Ano 9 30%
Ne 6 20%

Celkový počet hlasů: 30


Tvorba www stránek zdarma Webnode