Sladká jídla
Bavorské vdolečky
- 30 g droždí
- 2 ks vejce
- 30 g tuku
- 250 ml mléka
- 1 špetka soli
- 40 g cukr moučka
- 500 g polohrubá mouka
- 4 lžíce rumu
Z droždí, třetiny vlažného mléka, lžičky cukru a 2 lžic hladké mouky si připravíme kvásek. Zbylou mouku prosejeme se solí. K mouce přidáme cukr, vejce, rum, vykynutý kvásek a tuk. Vše smícháme a zlehka propracujeme. V míse vařečkou důkladně vypracujeme vláčné těsto, které necháme přikryté utěrkou na teplém místě přibližně 15 minut kynout. Pokud však dáme těsto k otevřené troubě, bude to znatelně rychlejší. Vykynuté těsto znovu propracujeme a vyklopíme na pomoučněný vál. Těsto rozválíme na plát silný přibližně 2 cm. Vykrajujeme z něj kolečka o průměru 6 cm. Například za pomoci sklenice. Vykrojená kolečka necháme ještě vykynout. Kolečka na vdolky roztáhneme a uděláme v nich malý důlek. Ve vyšší pánvi nebo kastrůlku rozpálíme olej a vdolky v nděm po obou stranách smažíme dozlatova. Osmažené bavorské vdolky vytáhneme a dáme je okapat na ubrousek. Vlažné bavorské vdolky potřeme povidly, ozdobíme šlehačkou nebo tvarohem a posypeme moučkovým cukrem. Bavorské vdolky s povidly a šlehačkou ihned podáváme.
Dukátové buchtičky
- 40g droždí
- 300 g hrubé mouky
- 1 špetka soli
- 50 g mletých lískových oříšků
- 3 lžičky hladké mouky
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1/2 l mléka
- citronová kůra
- 50 g cukr moučka
- 100 g cukr vanilkový
- 1/4 lžičky skořice mletá
- 1 ks žloutek
- 2 lžíce cukru
- 1 dl vlažného mléka
- 1 hrst rozinek
- 50 g Hery
- rum
Pomeleme si lískové oříšky, rozinky pokapeme rumem.
Do vlažného mléka dáme droždí, půl lžičky cukru a necháme vzejít kvásek. Do prosáté mouky přidáme vymíchanou Heru se žloutkem a 5 dkg cukru, přidáme citronovou kůru, vanilkový cukr a špetku soli. Vlijeme kvásek, dáme nakrájené rozinky a těsto dobře propracujeme. Na teplém místě necháme hodinu vykynout.
Vykynuté těsto na pomoučněném vále vyválíme 1 cm silně a vypichujeme malá kolečka - dukátky. Dáváme je do máslem vymazaného a vysypaného malého pekáčku, posypeme oříšky smíchanými s cukrem a skořicí, pokapeme rozpuštěným máslem a opakujeme. Poslední vrstva budou dukátky. Přikrytý pekáček necháme ještě chvíli kynout. Potom v rozehřáté troubě upečeme.
Vychladlé parádní dukátky nakrájíme na porce a na talíři polijeme studeným krémem.
Na krém si v troše mléka rozmícháme žloutky, mouku, cukr s vanilkou smícháme se studeným mlékem a za stálého míchání na mírném ohni uvaříme do zhoustnutí. Krém vychladíme a ochutíme rumem.
Lívance
- 1 lžíce cukru krupice
- 1 lžíce rumu
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- 300 g polohrubá mouka
- 2 ks vejce
- 500 ml mléka
- marmeláda
- smetana ke šlehání
- cukr moučka
- med
- 1 lžíce cukru krupice
Mouku smícháme s práškem do pečiva, solí i cukrem. Potom do sypké směsi přidáme žloutky i rum a prošleháme. Ke směsi přilijeme vlažné mléko a důkladně prošleháme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a zlehka ho vmícháme do těsta. Těsto necháme nejvýše 5 minut odpočívat. Mezitím rozehřejeme olej. Z těsta na pánvi tvarujeme lívance, nebo použijeme lívanečník, které po obou stranách smažíme dozlatova. Smetanu vyšleháme s cukrem do tuha. Hotové lívance (asi 24 ks) bohatě potřeme marmeládou podle vlastní chuti a ozdobíme kopečkem smetany. Cukr ke smetaně můžeme přidat i vanilkový nebo skořicový, lívance tak získají jinou chuť.
Nudle s mákem a ořechy
- 600 g jablek
- 300 g banánu
- 150 ml mandlového mléka
- 40 g mletého máku
- 20 g nasekaných vlašských ořechů či mandlí
Palačinky
- 2 ks vejce
- 1 špetka soli
- 200 g hladké mouky
- 400 ml mléke
- olej na smažení
Hladkou mouku rozmixujeme se špetkou soli, mlékem a dvěma vejci tak, aby vznikla správná hustá směs vhodná pro palačinky. Na pánev z rozpáleným olejem vlijeme přibližně jednu malou naběračku směsi. Palačinku smažíme z obou dvou stran dozlatova. Na hotové palačinky naneseme libovolné množství čehokoliv, co nám chutná. Vhodné jsou marmelády, tvaroh, pudink nebo masová či zeleninová náplň.
Sladké knedlíky
- Ovoce (jahody, švestky, meruňky…)
- 550 g polohrubé mouky
- 21 g droždí
- špetku soli
- lžičku cukru krupice
- 1 vejce
- 150 ml vlažného mléka
- 100 ml vlažné vody
- 6 lžic cukru moučka
- 4 lžíce oleje
- rozpuštěné máslo
- moučkový cukr
- tvrdý tvaroh na posypání
V hrníčku mléka rozpusťte cukr a rozdrobte kvasnice. Nechte asi 10 minut, aby vznikl kvásek. Přimíchejte k mouce, vejci, vodě, moučkovému cukru, oleji, špetce soli a vypracujte rukama nebo hnětacími háky těsto hladké jako dětská prdelka. Nechte kynout na teplém místě asi 45 minut. Z těsta vyválejte asi 5 mm silný plát (použijte silikonový vál a nerezový váleček, pak nebudete muset používat mouku na podsypání) a rádýlkem vytvořte čtverce o délce strany 5 až 6 cm. Na každý čtverec položte kousek ovoce, spojte rohy těsta a v dlaních vyválejte hladkou kuličku. Když budete mít ukouleno, vařte knedlíky v páře nebo vroucí vodě. Nejdříve 3 minuty, poté je vidličkou otočte, a pokračujte ještě další 3 minuty. Voda by neměla klokotat, spíš se vařit jen opravdu mírně. Knedlíky vylovte, položte na talíř a opatrně propíchněte vidličkou, aby z nich unikla pára a nesrazily se. Podávejte polité rozpuštěným máslem, posypané moučkovým cukrem a tvarohem. Kdo chce, může přidat ještě omáčku z rozmačkaného čerstvého ovoce.
Žemlovka
(zemlbába)
- 2 - 3 lžiček mletá skořice
- 5 ks vejce
- 5 - 6 ks rohlíků
- 2 lžíce rozinek
- 1 - 2 ks vanilkového cukru
- 4 ks větších jablek
- zakysaná smetana
- rumová tresť
- cukr krupice (dle potřeby)
- 1/2 l mléka
- máslo na vymazání formy
Zapékací misku vymažeme máslem. Rohlíky nakrájíme na kolečka asi 1 cm silná, jablka oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jádřinců a pokrájíme na tenké plátky.
Rozklepneme vejce a oddělíme bílky od žloutků. Žloutky smícháme v misce s mlékem a zakápneme rumovou trestí. Do této směsi těsně před přípravou krátce namáčíme plátky rohlíků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a podle chuti osladíme. Zakysanou smetanu vyšleháme vidličkou s cukrem podle chuti, přidáme rozinky a strouhanou citronovou kůru nebo tresť.
Dno vymazané zapékací misky poklademe plátky rohlíků, namočenými v mléce se žloutky, navrstvíme plátky jablek, které posypeme skořicí a vanilkovým cukrem, pokryjeme ochucenou zakysanou smetanou s rozinkami, opět dáme vrstvu jablek se skořicí a cukrem, zemlbábu zakončíme plátky rohlíků.
Cukrářskou nadýchanou žemlovku zapečeme přibližně 20 minut při 220 °C, poté vyjmeme z trouby, stáhneme teplotu na 130 °C, navrstvíme ušlehaný sníh z bílků a zapékáme přibližně dalších 10 minut, dokud sníh nezezlátne.
Při přípravě žemlovky - zemlbáby nepoužíváme horkovzduch. Alternativní suroviny: Nemáme-li doma vanilkový cukr, lze použít samotný cukr krystal, místo zakysané smetany můžeme použít tvaroh naředěný mlékem, místo rumové tresti pár lžiček rumu.