Sladká jídla

Bavorské vdolečky

  • 30 g droždí
  • 2 ks vejce
  • 30 g tuku
  • 250 ml mléka
  • 1 špetka soli
  • 40 g cukr moučka
  • 500 g polohrubá mouka
  • 4 lžíce rumu

Z droždí, třetiny vlažného mléka, lžičky cukru a 2 lžic hladké mouky si připravíme kvásek. Zbylou mouku prosejeme se solí. K mouce přidáme cukr, vejce, rum, vykynutý kvásek a tuk. Vše smícháme a zlehka propracujeme. V míse vařečkou důkladně vypracujeme vláčné těsto, které necháme přikryté utěrkou na teplém místě přibližně 15 minut kynout. Pokud však dáme těsto k otevřené troubě, bude to znatelně rychlejší. Vykynuté těsto znovu propracujeme a vyklopíme na pomoučněný vál. Těsto rozválíme na plát silný přibližně 2 cm. Vykrajujeme z něj kolečka o průměru 6 cm. Například za pomoci sklenice. Vykrojená kolečka necháme ještě vykynout. Kolečka na vdolky roztáhneme a uděláme v nich malý důlek. Ve vyšší pánvi nebo kastrůlku rozpálíme olej a vdolky v nděm po obou stranách smažíme dozlatova. Osmažené bavorské vdolky vytáhneme a dáme je okapat na ubrousek. Vlažné bavorské vdolky potřeme povidly, ozdobíme šlehačkou nebo tvarohem a posypeme moučkovým cukrem. Bavorské vdolky s povidly a šlehačkou ihned podáváme.

Dukátové buchtičky

  • 40g droždí
  • 300 g hrubé mouky
  • 1 špetka soli
  • 50 g mletých lískových oříšků
  • 3 lžičky hladké mouky
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1/2 l mléka
  • citronová kůra
  • 50 g cukr moučka
  • 100 g cukr vanilkový
  • 1/4 lžičky skořice mletá
  • 1 ks žloutek
  • 2 lžíce cukru
  • 1 dl vlažného mléka
  • 1 hrst rozinek
  • 50 g Hery
  • rum

Pomeleme si lískové oříšky, rozinky pokapeme rumem.

Do vlažného mléka dáme droždí, půl lžičky cukru a necháme vzejít kvásek. Do prosáté mouky přidáme vymíchanou Heru se žloutkem a 5 dkg cukru, přidáme citronovou kůru, vanilkový cukr a špetku soli. Vlijeme kvásek, dáme nakrájené rozinky a těsto dobře propracujeme. Na teplém místě necháme hodinu vykynout.

Vykynuté těsto na pomoučněném vále vyválíme 1 cm silně a vypichujeme malá kolečka - dukátky. Dáváme je do máslem vymazaného a vysypaného malého pekáčku, posypeme oříšky smíchanými s cukrem a skořicí, pokapeme rozpuštěným máslem a opakujeme. Poslední vrstva budou dukátky. Přikrytý pekáček necháme ještě chvíli kynout. Potom v rozehřáté troubě upečeme.

Vychladlé parádní dukátky nakrájíme na porce a na talíři polijeme studeným krémem.

Na krém si v troše mléka rozmícháme žloutky, mouku, cukr s vanilkou smícháme se studeným mlékem a za stálého míchání na mírném ohni uvaříme do zhoustnutí. Krém vychladíme a ochutíme rumem.

Lívance

  • 1 lžíce rumu
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 300 g polohrubá mouka
  • 2 ks vejce
  • 500 ml mléka
  • marmeláda
  • smetana ke šlehání
  • cukr moučka
  • med
  • 1 lžíce cukru krupice

Mouku smícháme s práškem do pečiva, solí i cukrem. Potom do sypké směsi přidáme žloutky i rum a prošleháme. Ke směsi přilijeme vlažné mléko a důkladně prošleháme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a zlehka ho vmícháme do těsta. Těsto necháme nejvýše 5 minut odpočívat. Mezitím rozehřejeme olej. Z těsta na pánvi tvarujeme lívance, nebo použijeme lívanečník, které po obou stranách smažíme dozlatova. Smetanu vyšleháme s cukrem do tuha. Hotové lívance (asi 24 ks) bohatě potřeme marmeládou podle vlastní chuti a ozdobíme kopečkem smetany. Cukr ke smetaně můžeme přidat i vanilkový nebo skořicový, lívance tak získají jinou chuť.

Nudle s mákem a ořechy

 
  • 600 g jablek
  • 300 g banánu
  • 150 ml mandlového mléka
  • 40 g mletého máku
  • 20 g nasekaných vlašských ořechů či mandlí
Z jablek odkrojíme horní část a s pomocí z nich uděláme nudle. Banán rozmixujeme s mandlovým mlékem a mákem. Jablečné nudle promícháme s částí omáčky, nandáme do misky, zalijeme zbytkem omáčky a zdobíme nasekanými vlašskými oříšky či mandlemi.

Palačinky

  • 2 ks vejce
  • 1 špetka soli
  • 200 g hladké mouky
  • 400 ml mléke
  • olej na smažení

Hladkou mouku rozmixujeme se špetkou soli, mlékem a dvěma vejci tak, aby vznikla správná hustá směs vhodná pro palačinky. Na pánev z rozpáleným olejem vlijeme přibližně jednu malou naběračku směsi. Palačinku smažíme z obou dvou stran dozlatova. Na hotové palačinky naneseme libovolné množství čehokoliv, co nám chutná. Vhodné jsou marmelády, tvaroh, pudink nebo masová či zeleninová náplň.

Sladké knedlíky

  • Ovoce (jahody, švestky, meruňky…)
  • 550 g polohrubé mouky
  • 21 g droždí
  • špetku soli
  • lžičku cukru krupice
  • 1 vejce
  • 150 ml vlažného mléka
  • 100 ml vlažné vody
  • 6 lžic cukru moučka
  • 4 lžíce oleje
  • rozpuštěné máslo
  • moučkový cukr
  • tvrdý tvaroh na posypání

V hrníčku mléka rozpusťte cukr a rozdrobte kvasnice. Nechte asi 10 minut, aby vznikl kvásek. Přimíchejte k mouce, vejci, vodě, moučkovému cukru, oleji, špetce soli a vypracujte rukama nebo hnětacími háky těsto hladké jako dětská prdelka. Nechte kynout na teplém místě asi 45 minut. Z těsta vyválejte asi 5 mm silný plát (použijte silikonový vál a nerezový váleček, pak nebudete muset používat mouku na podsypání) a rádýlkem vytvořte čtverce o délce strany 5 až 6 cm. Na každý čtverec položte kousek ovoce, spojte rohy těsta a v dlaních vyválejte hladkou kuličku. Když budete mít ukouleno, vařte knedlíky v páře nebo vroucí vodě. Nejdříve 3 minuty, poté je vidličkou otočte, a pokračujte ještě další 3 minuty. Voda by neměla klokotat, spíš se vařit jen opravdu mírně. Knedlíky vylovte, položte na talíř a opatrně propíchněte vidličkou, aby z nich unikla pára a nesrazily se. Podávejte polité rozpuštěným máslem, posypané moučkovým cukrem a tvarohem. Kdo chce, může přidat ještě omáčku z rozmačkaného čerstvého ovoce.

Žemlovka
(zemlbába)

  • 2 - 3 lžiček mletá skořice
  • 5 ks vejce
  • 5 - 6 ks rohlíků
  • 2 lžíce rozinek
  • 1 - 2 ks vanilkového cukru 
  • 4 ks větších jablek
  • zakysaná smetana
  • rumová tresť
  • cukr krupice (dle potřeby)
  • 1/2 l mléka
  • máslo na vymazání formy

Zapékací misku vymažeme máslem. Rohlíky nakrájíme na kolečka asi 1 cm silná, jablka oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jádřinců a pokrájíme na tenké plátky.

Rozklepneme vejce a oddělíme bílky od žloutků. Žloutky smícháme v misce s mlékem a zakápneme rumovou trestí. Do této směsi těsně před přípravou krátce namáčíme plátky rohlíků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a podle chuti osladíme. Zakysanou smetanu vyšleháme vidličkou s cukrem podle chuti, přidáme rozinky a strouhanou citronovou kůru nebo tresť.

Dno vymazané zapékací misky poklademe plátky rohlíků, namočenými v mléce se žloutky, navrstvíme plátky jablek, které posypeme skořicí a vanilkovým cukrem, pokryjeme ochucenou zakysanou smetanou s rozinkami, opět dáme vrstvu jablek se skořicí a cukrem, zemlbábu zakončíme plátky rohlíků.

Cukrářskou nadýchanou žemlovku zapečeme přibližně 20 minut při 220 °C, poté vyjmeme z trouby, stáhneme teplotu na 130 °C, navrstvíme ušlehaný sníh z bílků a zapékáme přibližně dalších 10 minut, dokud sníh nezezlátne.

Při přípravě žemlovky - zemlbáby nepoužíváme horkovzduch. Alternativní suroviny: Nemáme-li doma vanilkový cukr, lze použít samotný cukr krystal, místo zakysané smetany můžeme použít tvaroh naředěný mlékem, místo rumové tresti pár lžiček rumu.

Anketa

Jakým sladkým knedlíkům dáte přednost?

Meruňkové 14 29%
Jahodové 5 10%
Švestkové 6 13%
Jablečné 5 10%
Borůvkové 7 15%
Tvarohové 4 8%
Makové 7 15%

Celkový počet hlasů: 48