Saláty

"Salát je pokrm připravovaný z jednoho či více druhů potravin pokrájených na menší kousky a ochucených nejčastěji řídkou zálivkou nebo hustší omáčkou (dresinkem). Jako surovina k přípravě salátů se často používá zelenina, dále maso, sýr, pečivo, těstoviny, vejce, ovoce apod. Salát se podává k obohacení hlavního jídla, plnější saláty se mohou podávat jako hlavní chod. Příprava salátů bývá časově nenáročná a podle základní myšlenky chystání salátových mís můžeme při troše vynalézavosti do jídla dodat všechny ingredience, které máme rádi. Ať do salátu zamícháme k zelenině cokoliv (např. syrové maso), budou všechny jeho složky lépe odbouratelné díky čerstvé syrové zelenině nebo ovoci, protože jídlo projde zažívacím traktem snáze. Velmi praktickou a zdravou záležitostí našeho jídelníčku jsou bezesporu saláty. Většina salátů je považována za dietní pokrm, protože obsahuje málo kalorií a zasytí díky množství vody a vlákniny. Zelenina, která je hlavní surovinou pro přípravu salátů, obsahuje značné množství vitamínů, a proto je tento pokrm studené kuchyně považován za základ zdravé výživy. Saláty chutnají velmi dobře s bílým či tmavým pečivem nebo toasty."

 

  •     Bramborový salát
  •     Celerový salát: Vařený celer, cibule, promícháme s jednoduchou majonézou. Nebo syrový celer nastrouháme, promícháme s majonézou či syrový celer nastrouháme s mrkví, tvrdým sýrem, cibulí, ochutíme solí, pepřem, cukrem a citrónem a promícháme s majonézou. Celerový salát je vhodné osladit strouhaným nebo jemně pokrájeným jablkem.
  •     Cibulový salát: S olejovou zálivkou, petrželkou nebo pažitkou, paprikou nebo červenou řepou.
  •     Hlávkový salát: listy salátu natrháme a promícháme je s octovou nebo smetanovou zálivkou . Hotový salát můžeme před podáním polít rozškvařenou slaninou. Listy salátu můžeme zalít jen proslazeným kefírem.
  •     Kedlubnový salát: Syrové kedlubny nastrouháme a promícháme s majonézou, strouhaným sýrem a kouskem salámu.
  •     Mrkvový salát: Mrkev promícháme s jednoduchou citrónovou nebo pomerančovou zálivkou s cukrem.
  •     Okurkový salát: S jednoduchou octovou zálivkou nebo se zálivkou z kysané smetany, s podmáslím. Přidáme nasekaný čerstvý kopr, špetku pepře nebo tlučeného kmínu.
  •     Paprikový salát s rajčaty s jemně sekanou cibulí a olejovou zálivkou
  •     Rajčatový salát s cibulí, tvrdým sýrem, salámem, vejcem. Sypeme slaným (balkánským nebo plísňovým) sýrem.
  •     Ředkvičkový salát: Podobná příprava jako u kedlubnového salátu. Oba saláty osolíme, opepříme.
  •     Salát z bílého nebo červeného zelí s cibulkou a majonézovou nebo olejovou zálivkou.
  •     Salát z kysaného zelí s cibulí, lákem a octovou zálivkou. Je možné také zamíchat jen s majonézou.
  •     Šopský salát: Ze salátových okurek, rajčat, papriky, cibule; zálivka: olej, sůl, pepř, citron. Balkánský sýr přidáme nakonec.
     

Ovocný salát

  • Máta svazek listů
  • Limetka 3 ks (kůra z toho)
  • Cukr krupice 4 lžíce
  • Papája 1 ks
  • Mango 1 ks
  • Ananas 1 ks
  • Jahody 10 ks
  • Banány 1 ks
  • Meloun 1 ks

V hmoždíři rozdrtíme většinu z máty (zbytek lístků na výzdobu) a jemně nastrouhanou kůru z limetky. Přidejte cukr. Jemně promíchejte v hmoždíři a přidejte limetkovou šťávu, ochutnejte a přidejte více cukru, pokud si myslíte, že je potřeba.
Ovoce dejte dohromady v misce s trochou máty a limetkové směsi, pak přendejte na velký talíř. Lžíci zbytku směsi máty a limetky přelijte navrch. Ozdobte zbývající mátou před podáváním.

Anketa

Jaký máte rádi salát?

Ovocný 7 23%
Zeleninový 7 23%
S kousky masa 11 37%

Celkový počet hlasů: 30