Rýže, pohanka, čočka, kuskus a bulgur

Rýže (Oryza) je rod jednoděložných rostlin z čeledi lipnicovitých. Původ má v tropických oblastech AfrikyAsie a Austrálie. V botanice se rozlišuje přes 20 druhů, kulturních forem – obilnin – jsou desetitisíce. Celkově rýže pokrývá asi dvacet procent kalorické spotřeby lidské populace.

Pohanka zahřívá, obsahuje mnoho cenných živin a naopak žádný lepek – hotová zimní královna. K dispozici je v mnoha různých podobách, vybrat si tak může každý.¨

Čočka je součástí našeho jídelníčku již více než 4000 let. Své postavení si zasloužila díky vysokému obsahu bílkovin a esenciálních aminokyselin. Je také bohatá na sacharidy, a proto dokáže zasytit bez nadbytečných kalorií. Má vysoký obsah vitamínů skupiny B, fosforu, hořčíku, vápníku a železa. Čočka se nejčastěji používá do polévek, salátů nebo jako samostatný pokrm.

Kuskus je hlavní složkou nebo přílohou mnoha jídel z rozličné zeleniny jako například z rajčatmrkvedýněcuketyzelí a většinou i masa, ať už drůbežího, hovězího, jehněčího, nebo také ryby. Typickým kořením na kuskus je ras el-Hanout a pro ostřejší chuť se používá harissa. Studený se kuskus podává hlavně jako salát s mořskými plody nebo se používá pro přípravu taboulé. Hodí se také k přípravě sladkých jídel, například s mlékem, rozinkami nebo mandlemi.

Bulgur se do našich jídelníčků dostal poměrně nedávno, na Středním východě mají však pokrmy z bulguru dlouhou tradici. Je lehce stravitelný, snadno se připraví a má nesporné přínosy pro naše zdraví.

Pohankové rizoto

  • 75g pohanky
  • 1 střední mrkev
  • hrst kukuřice mražené
  • hrst až dvě zelených lusků mrtažených
  • sušená rajčata
  • sůl, pepř a olivový olej
Pohanku si uvaříme v osolené vodě a po uvaření scedíme do sítka a necháme okapat přebytečnou vodu.
Do hrnce si dáme kukuřici, lusky a mrkev, kterou nakrájíme na kolečka, zalijeme vodou a necháme povařit do změknutí. Pokud jste si zakoupili lusky dlouhé, povařte je zvlášť ve vodě a po uvaření je sceďte přes sítko a pokrájejte na menší kousky. Zeleninu sceďte do jiného sítka, než máte pohanku a nechte okapat. Následně zeleninu s pohanou smíchejte v míse a zakápněte olivovým olejem, podle potřeby dosolte, dopepřete, na talíř pak dozdobte sušenými rajčaty pokrájenými na drobnější kousky, dodají jídlu tu správnou chuť.
 
 

Zelná pohanka

  • 1 sáček zelí (+ voda)
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 180-200g pohanky
  • 2-3 ks párky (vybírejte vysoký obsah masa >90%)
  • sůl, pepř, olivový olej dle potřeby
Pohanku povařte v osolené vodě a sceďte do sítka, aby odkapala přebytečná voda. Přendejte ji potom do mísy, kam budeme přdávat suroviny. Dále do hrnce kápněte olivový olej a přidejte nakrájené párky na kolečka, k tomu na plátky pokrájený česnek, aby párky ovoněly česnekem. Zvlášť do rendlíku osmažte na olivovém oleji (možno i sádlo) cibulku na jemno nakrájenou, a až bude dozlatova, tak přidejte celý sáček zelí. Když bude potřeba, tak podlévejte vodou. Až bude zelí hotové, přidejte ho do mísy k pohance a k tomu ještě přidejte ty česnekové párky, všechno spolu zamíchejte, podle vašich potřeb osolte a opepřete.


Vytvořte si web zdarma! Webnode