Rýže, pohanka, čočka, kuskus a bulgur
Rýže (Oryza) je rod jednoděložných rostlin z čeledi lipnicovitých. Původ má v tropických oblastech Afriky, Asie a Austrálie. V botanice se rozlišuje přes 20 druhů, kulturních forem – obilnin – jsou desetitisíce. Celkově rýže pokrývá asi dvacet procent kalorické spotřeby lidské populace.
Pohanka zahřívá, obsahuje mnoho cenných živin a naopak žádný lepek – hotová zimní královna. K dispozici je v mnoha různých podobách, vybrat si tak může každý.¨
Čočka je součástí našeho jídelníčku již více než 4000 let. Své postavení si zasloužila díky vysokému obsahu bílkovin a esenciálních aminokyselin. Je také bohatá na sacharidy, a proto dokáže zasytit bez nadbytečných kalorií. Má vysoký obsah vitamínů skupiny B, fosforu, hořčíku, vápníku a železa. Čočka se nejčastěji používá do polévek, salátů nebo jako samostatný pokrm.
Kuskus je hlavní složkou nebo přílohou mnoha jídel z rozličné zeleniny jako například z rajčat, mrkve, dýně, cukety, zelí a většinou i masa, ať už drůbežího, hovězího, jehněčího, nebo také ryby. Typickým kořením na kuskus je ras el-Hanout a pro ostřejší chuť se používá harissa. Studený se kuskus podává hlavně jako salát s mořskými plody nebo se používá pro přípravu taboulé. Hodí se také k přípravě sladkých jídel, například s mlékem, rozinkami nebo mandlemi.
Bulgur se do našich jídelníčků dostal poměrně nedávno, na Středním východě mají však pokrmy z bulguru dlouhou tradici. Je lehce stravitelný, snadno se připraví a má nesporné přínosy pro naše zdraví.
Pohankové rizoto
- 75g pohanky
- 1 střední mrkev
- hrst kukuřice mražené
- hrst až dvě zelených lusků mrtažených
- sušená rajčata
- sůl, pepř a olivový olej
Zelná pohanka
- 1 sáček zelí (+ voda)
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 180-200g pohanky
- 2-3 ks párky (vybírejte vysoký obsah masa >90%)
- sůl, pepř, olivový olej dle potřeby