Přílohy

"Příloha jídla je jídlo, které se podává jako příloha k jinému jídlu, většinou k masu. Mezi přílohy např. patří: brambory, knedlík, rýže, těstoviny, hranolky, pečivo, zelenina, houby, luštěniny."

Americké květinové brambory

  • Brambory
  • Koření Kotányi
  • Rozmarýn
  • Olivový olej
  • Kmín (kdo komu chutná?)

Brambory si opláchneme a následně usušíme v utěrce, pokud jsou menší, stačí je rozpůlit, jinak je rozkrájíme na měsíčky (z jedné brambory tak vzniknou 4 měsíčky). Brambory dáme do mísy, pokapeme olivovým olejem, rukama promícháme a přidáme koření Kotányi. Je to koření s květy, rozmarýnem a pepřem. Do mísy přidáme asi lžíci sušeného rozmarýnu a promícháme. Na plech si připravíme pečící papír a na něj dáme trochu olivového oleje. Brambory na ně pokládáme slupkou nahoru (pokud máme jen půlky brambor). pokud máme brambory rozkrájené na měsíčky, tak je dáme z jedné strany, chvíli pečeme a obrátíme je na drhou stranu. Nikdy ne na slupku od brambor. Budou tak křupavé a sladké.

Bramboráky

  • Brambory 8 ks
  • Mletý pepř špetka
  • Majoránka 1 lžíce
  • Vejce 2 ks
  • Sůl špetka
  • Mléko 100 ml
  • Strouhanka 100 g
  • Hladká mouka 50g
  • Kmín 1 lžička
  • Olej na smažení

Brambory si oloupeme a nastrouháme najemno na struhadle, nebo v robotu. Necháme je odpočinout chvíli, aby se vyplavila nahoru voda a přebytečný škrob z brambor, který postupně odebíráme lžicí. Až tam bude minimum vody, tak přisypeme nahoru mouku a ještě necháme odpočinout. V míse si spojíme strouhanku s vejci, přidáme koření a mléko. Tuto směs přidáme do brambor a důkladne rukama prohněteme, pokud je těstíčko příliš tekuté, přidáme hladkou mouku, nebo strouhanku. Pečeme pak na oleji dozlatova.

Bramborová kaše

  • Brambory 10 ks
  • Mléko 250-300 ml
  • Máslo 50-100 g
  • Sůl

Oloupané brambory nakrájíme namenší kostky a uvaříme ve vrucí osoléné vodě. Po změknutí scedíme a necháme vychladnout. Mléko i máslo musí mít pokojovou teplotu. po vychladnutí si brambory rozmačkáme např. vidličkou a připravíme si kuchyňského robota. Do brambor přidáme máslo, zamícháme až se máslo rozpustí, pomalu přilíváme mléko a už mixujeme robotem. Kaše by měla mít krémovitou konzistenci, ne příliš tekutou, spíše hustší.

Bramborový salát

  • Celer 1 ks
  • Okurky 5 ks
  • Vejce 3 ks
  • Brambory 2 kg
  • Cibule 2 ks
  • Majonéza 1 kelímek
  • Petržel 4 ks
  • Hrášek 1 konzerva
  • Mrkev 4 ks

Nálev:

  • Cukr 1 lžička
  • Nové koření 3 ks
  • Ocet 1 lžíce
  • Bobkový list 1 ks
  • Plnotučná hořčice 5 lžic
  • Pepř 5 kuliček
  • Sůl

 

Den dopředu si uvaříme brambory ve slupce. Taktéž si uvaříme kořenovou zeleninu a vejce natvrdo. Kořenovou zeleninu očistíme a uvaříme ji v nálevu, do kterého dáme 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, 5 kuliček pepře, špetku soli, cukr a 1 lžíci octa. Zeleninu necháme vychladnout. Brambory oloupeme a protlačíme přes kolečko s mřížkou nebo nakrájíme na kostičky. Uvařenou zeleninu, okurky a cibuli také nakrájíme na drobno. Vše dáme k bramborám a přidáme hrášek. Vmícháme zbylé suroviny - majonézu (možno s trochou bílého jogurtu), hořčici, olej, sůl, mletý pepř a vše opatrně promícháme. Nakonec přidáme nasekaná vejce a dochutíme nálevem, ve kterém jsme vařili zeleninu. Klasický vánoční bramborový salát ještě jednou opatrně promícháme a dáme vychladnout. Klasický vánoční bramborový salát se má dělat brzo ráno, aby se do večera pěkně uležel.

Hranolky z brambor

  • Brambory (záleží na Vás jaké si vyberete, doporučuji i batáty)
  • Olivový olej
  • Sůl

Brambory si buď oloupeme, nebo necháme některé se slupkou, vůbec to nevadí, ale musíme si je řádně omýt a osušit. Bramboru si dáme na výšku a rozdělíme na tři díly (pravá, levá strana a zbyde střed) ty pak nakrájíme na hranoly. Dáme si hranolky do mísy a pokapeme olivovým olejem a kdo chce, osolí. Promícháme rukama. Na plech si dáme pečící papír a hranolky na něj rozložíme. Pečeme v troubě při 180° na 20-30minut.

Rizoto

  • Rýže 4 pytlíky
  • Mrkev 2 ks
  • Hrášek 1 plechovka
  • Kukuřice 1 plechovka
  • Kuřecí maso 400 g
  • Olivový olej
  • Cibule 1 ks
  • Paprika 1ks (nejlépe červená)
  • Hřebíček 10 ks
  • Sůl
  • PepřVoda 100 ml

Řádně si opláchneme rýži ve studené vodě, poté ji uvaříme ve vodě s hřebíčky, dostane tak lepší chuť. Kuřecí maso si nakrájíme na nudličky nebo kostičky. Cibuli si též nakrájíme nakostičky a osmahneme na pánvi, přidáme nakrájené maso a zeleninu (mrkev doporučuji na kolečka, papriku na nudličky, z plechovek odlijeme šťávu-tu nechceme). Po uvaření rýži scedíme a přidáme ji do pánve, osolíme, opepříme, podlijeme vodou, popř. přidáme olivový olej.

Tortilla

  • Hladká mouka 500 g
  • Olej 50 ml
  • Voda 150 ml
  • Sůl

Mouku prosejeme a smícháme se solí. K tomu přidáme olej a postupně přidáváme vodu. Vytvoříme vláčné těsto, které rozdělíme na několik kousků, které rozválíme na placku. Tortilové placky opékáme na pánvi bez oleje. Po chvilce budou tortily hotové.
Tortily plníme dle libosti, například kuřecím masem.

Zapečené těstoviny

  • Těstoviny (fleky) 1 sáček
  • Vejce 3 ks
  • Mléko 100 ml
  • Pepř špetka
  • Rozmarýn 1 lžíce
  • Máslo 40 g

Těstoviny si uvaříme ve vodě, podle návodu. Až budou měkké, tak je scedíme a necháme malinko vychladnout. Připravíme si pekáč, nebo formu, vymažeme ji máslem. Do mísy rozklepne vajíčka, rozmícháme, přidáme mléko a koření. Do formy si vsypeme vychladné těstoviny a zalijeme směsí z mléka a vajec, promícháme vařečkou a dáme péct, po 10 minutách vytáhneme z trouby, znovu promícháme a dáme upéct, až budou nahoře těstoviny křupavé, je hotovo.