Polévky

"Polévka je tekuté až mírně husté nejčastěji teplé jídlo. Připravuje se vařením různých přísad ve vodě, které předávají chuť, barvu i vůni, nebo v předem připraveném vývaru. Jako suroviny se obvykle používá zelenina, různé druhy masa, luštěniny apod. Polévky bývají buď čiré (případně zahuštěné např.rýží, těstovinami různými zavářkami ap.), mléčné nebo zahuštěné např. moukou, rozmixovanou zeleninou (krém) apod. Polévka se většinou solí, dochucuje kořením a omašťuje různými druhy tuku. Polévka se může podávat jako samostatné jídlo (např. k večeři) nebo předcházet hlavní chod (u oběda), v bohatším menu se podává po studeném předkrmu, následovaná případně ještě teplým předkrmem."

Boršč

  • Žebírka 2 ks
  • Bůček
  • Bobkový list 2 ks
  • Červená řepa 1 ks
  • Celý pepř 6 ks
  • Cibule 1 ks
  • Mrkev  2 ks
  • Brambory 3 ks
  • Hlávkové zelí 1/2 ks
  • Rajský protlak 1 malá plechovka
  • Zakysaná smetana 1 kelímek
  • Petržel na dochucení

Do osolené vody dejte vařit 1-2 žebírka, krásného prorostlého bůčku (vařit až maso samo se oddělí od kosti). Do toho bobkový list a 5-6 kuliček celého pepře. Na oleji orestovat cibuli, mrkev a řepu (mrkev a řepu na nudličky). Řepa - velikosti chlapské pěsti. Po uvaření maso vytáhnout a do vývaru přidat orestovanou zeleninu - pánev opláchnout vývarem a vylít do polévky. Nakrájejte na nudličky bíle zelí, nakrájejte brambory a vše najednou vsypte do vývaru. Zelí musí být v kastrolu až po okraj (když se uvaří-tak bude ho akorát). Brambory podle sebe tak 3-4 kusy, podle velikosti. Vařit až brambory budou uvařené. Do polévky nakrájejte na kostky bůček, co byl uvařený. Na každý talíř minimálně 1 lžíci kysané smetany a trochu čerstvé petrželky.

Bramborová polévka

  • Brambory 3-5 ks
  • Mrkev 2 ks
  • Celer 1/2 ks
  • Petržel 1 svazek
  • Hladká mouka - pár lžic
  • Bujón 1 kostka
  • Cibule 1 ks
  • Olej  2 lžíce
  • Máslo 2 lžíce
  • Majoránka 3 lžíce
  • Česnek 2 stroužky
  • Mletý pepř špetku
  • Sůl špetku na dochucení
  • Voda až 3 litry

Cibulku oloupeme a nakrájíme nadrobno. Ostatní zeleninu  také.  Na oleji zpěníme cibulku, přidáme hladkou mouku a smažíme dozlatova. Pak zalijeme 1,5 l vody, rozšleháme a uvedeme do varu. Potom přidáme nakrájenou zeleninu, brambory. Bramboračku vaříme, dokud není všechno měkké. Dochutíme česnekem, podle chuti osolíme, přidáme majoránku a petrželku a bramboračku už jen krátce povaříme. Bramboračku podáváme ihned po uvaření, ale můžeme ji nechat i rozležet. Vhodnou přílohou je pečivo, ale nemusí být. Bramboračka je vhodná i pro vegetariány.

Česneková polévka

  • Brambory 4 ks
  • Česnek 3 stroužky
  • Voda 2 litry
  • Bujón 1 kostka
  • Mrkev 2 ks
  • Majoránka 1 lžíce
  • Mletý pepř špetku
  • Kmín drcený 1 lžička
  • Sůl špetka
  • Cibule 1 ks
  • Sádlo 1 lžíce

Menší cibuli a česnek očistíme. Cibuli nasekáme najemno, česnek také, nebo jej nakrájíme na plátky či prolisujeme. Záleží, jak má kdo rád. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme sádlo a zesklovatíme cibuli. Přidáme česnek, krátce orestujeme a zalijeme horkou vodou. Přidáme brambory, kostku bujónu (masový nebo zeleninový) a polévku osolíme, opepříme a přidáme drcený kmín. Česnečku vaříme do změknutí brambor. Ke konci přidáme do česnečky drhnutou majoránku. Pro silnější česnekový efekt můžeme přidat další 3 stroužky česneku, tentokrát už prolisovaného. Horkou česnečku lijeme nejlépe do misek a posypeme upečenými kostičkami tvrdšího chleba a nastrouhaným sýrem. Hotovou česnečku se sýrem ihned podáváme.

Čočková polévka

  • Mletý pepř špetka
  • Muškátový oříšek špetka
  • Olej 4 lžíce
  • Vejce 1 ks
  • Kmín 1 lžička
  • Česnek 4 stroužky
  • Citron
  • Voda 2 litry
  • Čočka 150 g
  • Mleté maso 200g
  • Strouhanka 2 lžíce
  • Sůl špetka
  • Cibule 1 ks

Čočku namočíme. Cibuli a česnek nasekáme. Špenát opereme a nakrájíme na krátké proužky. Předem namočenou čočku dáme vařit do 1,5 l vody. Mezitím připravíme knedlíčky z mletého masa, vejce, koření a strouhanky. Osmažíme je na oleji dočervena. Vyjmeme a dáme stranou. Na stejné pánvi krátce osmahneme česnek, přidáme špenát, podusíme a přidáme k poloměkké čočce. Vsypeme knedlíčky a společně povaříme asi 15 minut. Dochutíme solí, mletým pepřem, špetkou římského kmínu a muškátového oříšku. Podáváme s dílkem citronu.

Drobení do polévky

  • Hrubá mouka
  • Vejce
  • Sůl
  • Voda

Do mísy dáme hrubou mouku, do ní uděláme důlek a do něj vklepneme vejce. Nejprve promícháme vidličkou, potom zpracováváme rukama do podoby drobenky na koláče. Pokud je moc měkké a ve velkých kusech, přidáme mouku. Pokud je moc sypké a je v tom hodně nezapracované mouky, buď přidáme vejce a uděláme větší množství nebo prosejeme přes hustší cedník, aby se přebytek mouky odstranil. Můžeme usušit, ale je možné dělat pouze z 1 vejce a hned použít. Stačí na větší hrnec polévky - povařit v ní a nechat chvíli stát - nabude.

Francouzská polévka

  • Hovězí maso 400 g
  • Cibule 1 ks
  • Mrkev 2 ks
  • Voda 2 litry
  • Celer 1/3 ks
  • Petržel 1 ks
  • Sůl špetka
  • Mletý pepř špetka
  • Olej 3 lžíce
  • Bujón 1 kostka

Hovězí maso opláchneme, naklepeme a rozkrájíme na větší kusy. Vložíme do hrnce s asi 2 litry studené vody a přivedeme k varu. Přidáme koření i zeleninu (můžeme ji předem osmahnout na cibulce), přiklopíme pokličkou. Poklička ale neuzavírá hrnec neprodyšně; polévka potřebuje škvírku k dýchání. Vše necháme nejméně dvě a půl hodiny vařit mírným varem, tzv. táhnout; vývar pak bude méně kalný. Tomu zabráníme také tím, že pokud musíme dolévat vodu, tak vždy použijeme jen vodu vařící. Během vaření hlídáme vývar, aby zůstal čistý, a sbíráme vznikající pěnu naběračkou. Vývar scedíme co nejhustším sítkem. Do hotového vývaru dáme mušličky, necháme opět provařit a podáváme.

 

Játrové knedlíčky do polévky

  • Játra (lepší budou kuřecí)
  • Vejce
  • Sůl
  • Voda
  • Česnek
  • Strouhanka
  • Majoránka

Játra umeleme, přidáme česnek, vejce a koření a dohustíme strouhankou. Tvoříme knedlíčky, které zavaříme do vody. Hotové vkládáme do polévky.

Kapání do polévky

  • Krupice 1/2 hrnku
  • Vejce 1-2 ks
  • Sůl

Do misky si dáme ½ hrníčku krupičky-krupice, přidáme vejce, podle potřeby a trošku osolíme, vše zamícháme a pomocí lžičky a přes nějaké síto s velkými dírami přeléváme pomalu směs do horkého vývaru.

Noky do polévky

  • Krupice 1 hrnek
  • Sůl
  • Vejce 1 ks

Do misky si dáme hrníček krupičky-krupice, přidáme vejce a trošku osolíme, vše zamícháme a pomocí lžičky tvoříme noky, lžičku si nejdříve namočíme v horké vodě, aby se první nok snáze odlepil.

Nudle do polévky

  • Hrubá mouka 160g
  • Vejce 1 ks
  • Sůl
  • Voda

Do mističky dáme asi 16 dkg hrubé mouky, uprostřed uděláme důlek, do kterého vyklepneme vejce, přidáme polévkovou lžíci vody, špetku soli a rozmícháme vidličkou. Pak si těsto na nudle dáme na vál, podsypáváním mouky a hnětením utvoříme tuhé těsto, které rozválíme na co nejslabší placku. Necháme malinko oschnout (5 minut). Placku nařežeme na pruhy asi 3 - 4 cm široké, které dáme na sebe a krájíme slabé nudličky. Použít je můžeme okamžitě do polévkových vývarů nebo je necháme rozložené na utěrce (vále) uschnout (aby se neslepily), pak je můžeme uložit do krabičky a použít třeba za 14 dní.

Šči

  • Cibule 1 ks
  • Máslo 1 lžíce
  • Hladká mouka 1 lžíce
  • Kyselé zelí  1 sklenice
  • Vývar 2 litry
  • Telecí maso 300g
  • Petržel 1 svazek
  • Bobkový list 2 ks
  • Mletý pepř špetka
  • Zakysaná smetana 1 kelímek

Na másle zpěníme jemně nasekanou cibuli, zasypte moukou a chvilku ji osmažte. Přidejte kyselé zelí, pořádně vytlačte všechnu vodu. Přilijte scezený vývar a přiveďte do varu. Pak přidejte maso, jež jste předtím 5-6 minut ovařili a nechali zase vychladnout. Do hrnce přidejte petrželku, bobkový list a špetku pepře. Vařte na mírném ohni dvě a půl až tři hodiny. Před podáváním vyndejte maso z polévky, nakrájejte je na větší kostky, dejte je do polévkové mísy a nelijte na ně polévku. Seberte z povrchu polévky tuk, vytáhněte petrželku a bobkový list. Zároveň podávejte omáčník s mírně kyselou smetanou.

Anketa

Jste polévkový typ?

Ano 8 20%
Ne 7 17%

Celkový počet hlasů: 41