Pečivo
"Pečivo je druh jídla, který se připravuje pečením. Vyrábí se z různých druhů těsta v závislosti na druhu, který se připravuje."
Bageta Pain D'Epi
- 250g polohrubé mouky
- 200ml teplé vody
- 1 balíček kypřícího prášku
- 5 lžic olivového oleje
- kmín, sezamová semínka, mák, sůl 1/2 lžičky
Smícháme suché ingredience, přidáme olivový olej, nakonec teplou vodu a uhněteme bagetu, kterou rozstříháme cik-cak a bochánky dáváme stranou. Celé přeneseme na plech s pečícím papírem a pečeme, dokud není hotovo. Cca 15-20 minut. Potíráme mlékem, octem s vodou, nebo olivovým olejem.
Burger bulky
- 400g špaldové mouky (Pernerka)
- 50g hladké mouky pšeničné
- 180ml teplé vody
- 2 vejce
- 30g oleje (řepkový - ne olivový!)
- 20g cukru
- 1 sáček sušeného droždí (pro 500g mouky)
- 1 vejce na potření
- sezam na posypání
pšeničné hladké:
celozrnné žitné:
Housky
- 1 lžička soli
- 600 g hladké mouky
- 1 kostka droždí
- 150 ml oleje
- 250 ml mléka
- 1 lžička cukru
- 3 ks vejce
Do mísy rozdrobíme kostku droždí, přidáme cukr, zalijeme troškou vlažného mléka a posypeme lehce moukou. Smícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Po vzejití kvásku přidáme zbytek mléka a ostatní suroviny, zpracujeme těsto. Poprášíme hladkou moukou a necháme kynout na teplém místě asi hodinu. Po vykynutí si vyklopíme těsto na vál a znovu propracujeme, poté si těsto rozdělíme na kousky velké asi jako větší meruňka. Vytvarujeme kuličky a dáváme rovnou na plech, vyložený pečícím papírem. Nevadí, že jsou kuličky hrbolaté, oni se nám při pečení srovnají. Můžeme je z vrchu naříznout do kříže. Necháme na plechu ještě asi 30 minut vykynout. Poté potřeme housky rozšlehaným vejcem a posypeme solí, mákem, sezamem, strouhaným sýrem a podobně podle chuti. Dobré domácí housky pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C asi 20 minut.
Chléb z kypřícího prášku
- 450g polohrubé mouky
- 200ml teplé vody
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 sáček kypřícího prášku
- Podle chuti: cibule, olivy, ovesné vločky, kmín, hrubozrnná sůl, dýňová semínka, česnek, chilli papričky, sezamová semínka
Do mísy si prosyjeme mouku s kypřícím práškem, přidáme sůl, olivový olej a tpelou vodu, pokud chceme, nakrájíme si olivy a postupně vmícháme do směsi, nebo přidáme ovesné vločky, chilli papričky, cxibuli, česnek (třený) apod. Chleba pak zaobalíme do kuličky, potřebe olivovým olejem a navrch můžeme dát hrubozrnnou sůl, semínka, ovesné vločky atd. Pečeme v předehřáté troubě asi 45-60 minut. Pomalu a dozlatova.
Tortilla domácí
- 250g celozrnné mouky
- 125g špaldové mouky
- 125g hladké pšeničné mouky BIO
- 1-2 lžičky soli
- 115ml olivového oleje
- 115ml vody
- 1 lžička prášku do pečiva (Ať se trošku nafouknou)
Žitný chléb do formy
- 300g žitná celozrnná mouka (Předměřická)
- 200g žitná mouka hladká (Babiččina volba)
- 375ml vlažné vody
- 1 sáček sušeného droždí (pro 500g mouky)
- 2 lžičky cukru
- 30g dýňových semínek
- 30g slunečnicových semínek
- 30g lněného semínka
- 30g sezamového semínka
- 5-10g kmínu celého



