Pečivo

"Pečivo je druh jídla, který se připravuje pečením. Vyrábí se z různých druhů těsta v závislosti na druhu, který se připravuje."

Bageta Pain D'Epi

  • 250g polohrubé mouky
  • 200ml teplé vody
  • 1 balíček kypřícího prášku
  • 5 lžic olivového oleje
  • kmín, sezamová semínka, mák, sůl 1/2 lžičky

Smícháme suché ingredience, přidáme olivový olej, nakonec teplou vodu a uhněteme bagetu, kterou rozstříháme cik-cak a bochánky dáváme stranou. Celé přeneseme na plech s pečícím papírem a pečeme, dokud není hotovo. Cca 15-20 minut. Potíráme mlékem, octem s vodou, nebo olivovým olejem.


Burger bulky

  • 400g špaldové mouky (Pernerka)
  • 50g hladké mouky pšeničné
  • 180ml teplé vody
  • 2 vejce
  • 30g oleje (řepkový - ne olivový!)
  • 20g cukru
  • 1 sáček sušeného droždí (pro 500g mouky)
 
  • 1 vejce na potření
  • sezam na posypání

pšeničné hladké:



 celozrnné žitné: 



 

Housky

  • 1 lžička soli
  • 600 g hladké mouky
  • 1 kostka droždí
  • 150 ml oleje
  • 250 ml mléka
  • 1 lžička cukru
  • 3 ks vejce

Do mísy rozdrobíme kostku droždí, přidáme cukr, zalijeme troškou vlažného mléka a posypeme lehce moukou. Smícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Po vzejití kvásku přidáme zbytek mléka a ostatní suroviny, zpracujeme těsto. Poprášíme hladkou moukou a necháme kynout na teplém místě asi hodinu. Po vykynutí si vyklopíme těsto na vál a znovu propracujeme, poté si těsto rozdělíme na kousky velké asi jako větší meruňka. Vytvarujeme kuličky a dáváme rovnou na plech, vyložený pečícím papírem. Nevadí, že jsou kuličky hrbolaté, oni se nám při pečení srovnají. Můžeme je z vrchu naříznout do kříže. Necháme na plechu ještě asi 30 minut vykynout. Poté potřeme housky rozšlehaným vejcem a posypeme solí, mákem, sezamem, strouhaným sýrem a podobně podle chuti. Dobré domácí housky pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C asi 20 minut.

Chléb z kypřícího prášku

  • 450g polohrubé mouky
  • 200ml teplé vody
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 sáček kypřícího prášku
  • Podle chuti: cibule, olivy, ovesné vločky, kmín, hrubozrnná sůl, dýňová semínka, česnek, chilli papričky, sezamová semínka

Do mísy si prosyjeme mouku s kypřícím práškem, přidáme sůl, olivový olej a tpelou vodu, pokud chceme, nakrájíme si olivy a postupně vmícháme do směsi, nebo přidáme ovesné vločky, chilli papričky, cxibuli, česnek (třený) apod. Chleba pak zaobalíme do kuličky, potřebe olivovým olejem a navrch můžeme dát hrubozrnnou sůl, semínka, ovesné vločky atd. Pečeme v předehřáté troubě asi 45-60 minut. Pomalu a dozlatova.

Tortilla domácí

  • 250g celozrnné mouky
  • 125g špaldové mouky
  • 125g hladké pšeničné mouky BIO
  • 1-2 lžičky soli
  • 115ml olivového oleje
  • 115ml vody
  • 1 lžička prášku do pečiva (Ať se trošku nafouknou)
Pozn.: 10 minut hnětat v robotu

Žitný chléb do formy

  • 300g žitná celozrnná mouka (Předměřická)
  • 200g žitná mouka hladká (Babiččina volba)
  • 375ml vlažné vody
  • 1 sáček sušeného droždí (pro 500g mouky)
  • 2 lžičky cukru
  • 30g dýňových semínek
  • 30g slunečnicových semínek
  • 30g lněného semínka
  • 30g sezamového semínka
  • 5-10g kmínu celého
 

Anketa

Děláte si domácí pečivo?

Ano 13 36%
Ne 6 17%
Občas 12 33%
Zkouším 5 14%

Celkový počet hlasů: 36


Tvorba webových stránek zdarma Webnode