Nápoje
"Nápoj (hovorově též pití) je tekutina s vysokým obsahem vody, primárně určená k požívání. Na rozdíl od polévek, které se jí (obvykle lžící), se nápoj pije a obvykle neobsahuje významnější podíl pevné složky. Výjimku tvoří některé bujóny a vývary, které se podávají v šálcích a pijí se, a přesto nejsou považovány za nápoje."
"Požíváním nápojů člověk v rámci pitného režimu přijímá vodu. Člověk (v závislosti na tělesné hmotnosti, věku a vykonávané činnosti) potřebuje denní příjem tekutin v rozsahu 1500 ml (dítě s tělesnou hmotností 20 kg) do 3000 ml (dospělý).[zdroj?] Tato potřeba by měla být pokryta nápoji, voda, obsažená v potravinách se obvykle do běžné bilance tekutin nezapočítává. Může však jít o mýtus a nadměrný příjem tekutin škodí ledvinám."
"Podle teploty při servírování se nápoje dělí na teplé a studené. Podle obsahu a složení se nápoje označují jako mléčné, ovocné, tonizující, nápoje colového typu, kávoviny, čaje a další. Podle způsobu podávání se studené nápoje dělí na lahvované (podávané v láhvi), rozlévané (z větších balení), točené (pomocí výčepní stolice nebo jiné dávkovací technologie), postmixové (připravované strojně z koncentrátů) a balené. Horké nápoje se obvykle připravují kuchyňským způsobem nebo se postmixují z koncentrátů. Studené nápoje se dále dělí na sycené a nesycené, v závislosti na tom, zda je při výrobě nápoj sycen kysličníkem uhličitým."
Čokoládová káva
- 2 lžíce kávy Jacobs
- ½ šálku vody
- šlehačka
- hrstka nastrouhané čokolády
- čokoládové lupínky z hořké, mléčné a bílé čokolády
Připravíme si kávu. Na dno misky dáme nastrouhanou čokoládu, lehce ji zalijeme kávou a šlehačkou. Poté znovu lehce zalijeme kávou a naneseme vrstvu šlehačky. Na závěr ozdobíme strouhanou čokoládou.
Jahodový shake
- 500 ml mléka
- 200 ml vanilkové zmrzliny
- 350 g jahod
- 150 ml smetany
Medový slast
- Med 1 lžička
- Třtinový cukr
- Rozpustná káva
- Mléko
- Šlehačka
- Skořice
Uvařte vodu, zalijte kávu do 1/4 vodou, zbytek dolijte mlékem, přidejte třtinový cukr a med. Navrch dejte šlehačku, pokapejte medem a posypte skořicí.
Zimní latté
- 2 čajové lžičky kávy Jacobs
- ½ šálku vody
- koření SKOŘICE POMERANČ
- 100 ml vanilkového mléka
- 2 kostky bílé čokolády
- šlehačka
- skořice
Uděláme si kávu a vmícháme koření SKOŘICE POMERANČ. Zahřejeme vanilkové mléko. Do čokolády, kterou jsme si rozpustili v horké lázni, přidáme horké mléko, promícháme. Pak přidáme kávu a znovu promícháme. Nápoj nalijeme do misky. Zdobení tvoří šlehačka. Můžete posypat skořicí.
Anketa
Hlídáte si svůj pitný režim?
Celkový počet hlasů: 27