Maso
"Maso znamená v užším slova smyslu kosterní svalovinu zvířat (a s ní související tkáně), v širším a méně běžném slova smyslu se jedná o veškeré poživatelné části těl živočichů, jež jsou "určeny" pro lidskou výživu (krev, střeva a vnitřností nevyjímaje). Ve skutečnosti však člověk maso ani jiné živočišné produkty k životu vůbec nepotřebuje - od přírody jsme totiž býložravci. Masožravci jsme se stali v pravěku, kdy lidé neměli k dispozici příliš potravy a tak se museli čas od času živit masem. To nám bohužel zůstalo až dodnes, ačkoli to není vůbec potřeba a ročně kvůli tomu umírají miliony zvířat."
Čevapčiči
- Vejce 1 ks
- Mleté maso 500 g
- Chilli koření 1 lžička
- Sůl špetka
- Mletý pepř špetka
- Cibule 1 ks
- Česnek 3 stroužky
- Majoránka 1 lžička
- Mletá paprika sladká špetka
- Hladká mouka na poprášení
Do mletého masa přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, prolisovaný česnek, papriku, chilli, celé vajíčko, opepříme, osolíme a vše hodně důkladně prohněteme. V případě, že je směs řidší, přidáme trochu strouhanky, abychom docílili požadované tuhosti směsi. Ze vzniklé směsi uděláme malé válečky (asi tak velikosti palce). Na pánvi rozpálíme větší množství oleje na vysokou teplotu a válečky v něm zprudka opečeme tak, aby střed zůstal mírně načervenalý. Před vložením do rozpáleného oleje možno poprášit hladkou moukou. Jednoduché čevapčiči podáváme s hořčicí, najemno nakrájenou cibulkou a syrovou zeleninou.
Játra
- Játra 500 g
- Hladká mouka asi 2 lžíce
- Sůl špetka
- Cibule 1 ks
- Česnek 1 stroužek
- Olej 1 lžíce
- Mléko 1 hrnek
- Majoránka 1 lžíce
- Kmín 1 lžička
- Masox 1 kostka
- Voda 0,5 litru
V míse si naložíme játra, přilejeme mléko a nejlépe do druhého dne je necháme v lednici. Na pánvičce si osmahneme na oleji cibulku, přidáme játra a necháme osmahnout. V 0,5l vody si rozpustíme masox, přilejeme do pánve k játrům a necháme provařit, až se tvoří bubliny, postupně přesíváme hladkou mouku a omáčku zahustíme. Nakonec přidáme majoránku, kmín, sůl a česnek najemno nakrájený. Podáváme s rýží.
Kuřecí plátky s broskví
- Kuřecí prsa 8 plátků
- Kompotované broskve 1 plechovka
- Sýr 8-16 plátků
- Olej 3 lžíce
- Sůl špetka
- Voda 250 ml
- Brusinková omáčka
- Sezamová semínka
Kuřecí prsa opláchneme, osolíme a na oleji osmahneme. Poté podlijeme 250ml vody, přidáme šťávu z kompotovaných broskví, na každý plátek rozložíme ½ broskve a posypeme strouhaným sýrem. Dáme péct na 15 minut ještě do trouby. Podáváme nejlépe s rýží, nebo hranolky.
Sekaná
- Mleté maso 1 kg
- Vejce 3 ks
- Česnek 3 stroužky
- Sůl špetka
- Pepř mletý špetka
- Kmín celý 1 lžička
- Majoránka 1 lžíce
- Sádlo
Mleté maso dáme do mísy a přidáme všechny suroviny, pořádně promícháme a dáme do sádlem vymazané formy, to aby se maso nepřipeklo k formičce. Dávám to většinou do formy srnčího hřbětu, dají se pak krásně krájet plátky, nebo do biskupského chlebíčku - formy. Je to zcela na Vás. Moje známá to dává i do kulaté dortové formy a krájí z toho trojhránky.
Španělské ptáčky
Maso:
- Hovězí maso (zadní) 8 plátků
- Máslo 4 lžíce
- Cibule 1 ks
- Mletý pepř
- Sůl
Náplň:
- Vejce 2 ks
- Plnotučná hořčice 8 lžic
- Špekáček 2 ks
- Slanina 8 plátků
- Okurka sladkokyselá dlouhé 2 ks
Omáčka:
- Hladká mouka
- Sůl
- Voda
- Nálev z okurek
- Okurky
- Vejce
- Mletý pepř
- Masox
Hovězí maso odblaníme a nakrájíme na tenké plátky. Plátky masa dobře naklepeme, ale jen tak, abychom do nich neudělali díry. Čím lépe je maso naklepané, tím méně je potřeba jej dusit. Naklepané plátky masa osolíme a opepříme. Vajíčka uvaříme v osolené vodě natvrdo, vychladíme je a dvě nakrájíme na čtvrtky. Sterilované okurky nakrájíme na půlky. Špekáčky oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Plátky masa potřeme hořčicí a na každý položíme plátek anglické slaniny. Doprostřed plátku položíme vejce, špekáček i okurku a plátky masa svineme. Pomocí režné nitě plátky dobře omotáme a svážeme hlavně konce, aby nám náplň "neutekla". Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rozehřejeme tuk, na kterém orestujeme cibuli. Do zlatavé cibule vložíme ptáčky a ze všech stran je opékáme. Mezitím si v rychlovarné konvici (za dob babičky se voda vařila na plotně) uvaříme vodu a nalijeme ji do hrnce na kostku bujónu a dobře metličkami rozmícháme. Vzniklý vývar nalijeme na opečené španělské ptáčky, zamícháme a přikryté poklicí za občasného promíchání necháme asi 90 - 120 minut dusit. Můžeme použít i Papinův hrnec, kde je doba dušení pouze asi 45 minut. Třetí vajíčko i sterilované okurky nakrájíme na kostičky. Ptáčky vyndáme a udržujeme teplé. Do omáčky přidáme vejce i okurky a prohřejeme ji. Ve vodě si metličkami rozmícháme mouku, sůl i pepř a těstíčko nalijeme do omáčky. Přilijeme nálev z okurek a za občasného míchání omáčku 20 minut provaříme. Podle chuti přisolíme nebo opepříme a vrátíme prohřát ptáčky zbavené nití. Klasické španělské ptáčky podáváme s domácími houskovými knedlíky.
Špekáčky na pivu
- Špekáčky 6 ks
- Pivo 1 lahev
- Rajský protlak 1 malá plechovka
- Plnotučná hořčice 5 lžic
- Sůl
- Mletý pepř
- Cukr krupice
- Česnek 3 stroužky
- Olej 3 lžíce
Do pekáče dáme olej, na něj rozložíme špekáčky přepůlené v půli. V misce si uděláme šťávu z rajčatového protlaku vymíchaný s cukrem. Přidáme hořčici, prolisovaný česnek, pepř, sůl a nakonec pomalu vmícháme celé pivo. Špekáčky směsí podlijeme a dáme péct do trouby. Podle potřeby podléváme.
Špízy
- Kuřecí maso 200 g
- Vepřové 150 g
- Hovězí 100 g
- Špekáčky 6 ks
- Sýr 100 g
- Cibule 3 ks
- Paprika 3ks
- Brambory 4 ks
- Česnek 3 stroužky
- Sůl
- Pepř
Masa nakrájíme na kostky, špekáčky na kolečka, sýr nastrouháme, cibuli překrojíme na půl, a pak na měsíčky, papriku nakrájíme na plátky, brambory na měsíčky a česnek prolisujeme. Vše nandáme na špejli: kuřecí maso, paprika, cibule, brambora, vepřové maso, paprika, cibule, brambora, hovězí maso, paprika, cibule, brambora, špekáček, paprika, cibule, brambora. Navrch potřeme prolisovaný česnek a dáme strouhaný sýr, vše dáme buď do pánve na olej, nebo do trouby na sádle.
Vepřo, knedlo, zelo
- Vepřová krkovice vcelku 1 kg
- Sůl špetka
- Pepř špetka
- Drcený kmín 1-2 lžičky
- Česnek 3 stroužky
- Cibule 2 ks
- Sádlo 100 g
- Hladká mouka 1 lžíce
- Sádlo 2 lžíce
- Slanina 100 g
- Cibule 2 ks
- Kysané zelí 1 sklenice
- Drcený kmín 1 lžička
- Cukr krupice 5 lžic
- Sůl
- Ocet 100 ml
- Hrubá mouka 2 lžíce
Předehřejte troubu na 140 °C. Krkovici osolte, opepřete, posypte kmínem a důkladně ji ze všech stran potřete česnekem. Maso posaďte do pekáče na kostičky cibule, přidejte sádlo, podlijte hrnkem horké vody a pečte do změknutí asi tři hodiny. Připravte zelí. Slitý lák nevylévejte. Na rozehřátém sádle osmahněte slaninu, cibuli a kmín. Vmíchejte zelí, zalijte ho lákem a přiveďte k varu. Pak přidejte 4 lžíce cukru, 100 ml octa a sůl. Vařte 15 minut. Upečené maso vyjměte z pekáče a nechte ho patnáct až dvacet minut odpočinout. Během té doby se rovnoměrně rozestoupí šťáva. Ihned po upečení bývá více ve středu, a naopak pod kůrkou téměř žádná. Teplé odpočinuté maso nakrájejte na plátky o tloušťce zhruba jeden a půl centimetru. Vepřové by mělo být krásně šťavnaté a měkké, s křupavou kůrčičkou. Pekáč, ve kterém jste pekli maso, postavte na sporák a zahřívejte. Vypečenou šťávu s kousky cibule nechte lehce odpařit, pak vsypte mouku a trochu ji osmahněte. Zalijte asi 200 ml studené vody a zhruba dvacet minut vařte. Po přibližně patnácti minutách dušení zaprašte zelí hrubou moukou a znovu asi patnáct minut vařte na mírném ohni. Zelí by mělo mít lehce nasládlou chuť, lesklou barvu a přiměřené množství šťávy. Dávejte pozor, abyste ho nerozvařili. Postupem času jsem si odvykla dávat hrubou mouku a ocet a možná je to o něco lepší.
Anketa
Kde kupujete maso?
Celkový počet hlasů: 21