Knedlíky
"Knedlík je vařený pokrm vyrobený z těsta. Složení těsta se podle různých receptů velmi liší. Knedlíky mohou být bez náplně nebo s nejrůznější náplní. Formují se do tvaru koule nebo šišky a vaří se v osolené vodě nebo v páře."
Karlovarský knedlík
- Housky 400g (5 ks)
- Vejce 3 ks
- Mléko 300 ml (+100ml na pečivo)
- Mouka hrubá 200 g
- Petrželka nať čerstvá 30 g
- Sůl
- Muškátový ořech ½
Housky rozpůlíme a nakrájíme na menší kostičky a necháme proschnout, takto připravené kostičky navlhčíme 100ml mlékem, vejce si rozdělíme na žloutky a bílky, do žloutků přidáme 300ml mléka, nastrouhaný muškátový ořech, sůl, mouku a vytvoříme hladké lité těstíčko. Do nakrájených kostiček přidáme nasekanou čerstvou petrželku, lehce vše promícháme, na konec opravdu opatrně vmícháme sníh z ušlehaných bílků. Takto připravené těsto tvarujeme pomocí potravinářské folie do tvaru knedlíku. Těsto jsem rozdělila na dvě půlky, tudíž jsem měla dva válečky. Folii zhruba 40cm širokou (na šířku vašeho největšího prkénka), překrýt další fólií, druhá řada, překrývat by se měla asi 5cm. Těstíčko dáme nahoru na folii a od shora rolujeme dolů. Až bude hotový váleček, tak strany zatočíme a zauzlujeme, těstíčko trochu stáhneme do středu, to samé na druhé straně. Pak znova třetí folii, zhruba 30 cm širokou, jen pro větší utěsnění těstíčka ve středu, tak znova obalit váleček, zarolovat. Folii na několika místech propíchneme opatrně vidličkou nebo párátkem. Takto připravené knedlíky vkládáme do vroucí vody a vaříme zhruba 18-20 min.
Pak pro větší množství je to takto:
- Bílé pečivo 800g
- Vejce 5 ks
- Mléko 500 ml
- Mouka hrubá 300 g