Cukroví & sušenky

"Cukrovinka (nářečně též kokino) je obecné označení pro potravinu sladké chuti, která obsahuje cukr nebo umělé sladidlo. Za cukrovinky může považovat například žvýkačky, čokoládu nebo bonbóny. Jsou oblíbené zvláště mezi dětmi."

"Cukrovinky jsou vyráběny buďto průmyslově nebo mohou být připravovány i manuálně v cukrárnách či pekárnách, řemeslo zabývající se výrobou cukrovinek se nazývá cukrářství. Příbuzným oborem je pak pekařství, kdy zejména některé druhy sladkého pečiva a cukroví lze také považovat za specifický druh cukrovinek."

"Cukrovinky jsou používány především v době státních svátků především Velikonoc a Vánoc v podobě čokolád ve tvaru vajíčka nebo zajíčka, v zimě klasické vánoční cukroví. Také jako dárky k narozinám v podobě bonboniér apod."

Burizonové kostky

  • 250g medu
  • 1 sáček burizonů (třeba Tesco)
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • hrst oříšků (třeba mandle, lískové, pekanové, vlašské, nebo mix ořechů)
  • hrst rozinek
  • hrst semínek (dýňová, slunečnicová, lněná, sezamová)
  • hrst sušeného - lyofilizovaného ovoce (dle chuti, já dala jen maliny)
 
  • čokoláda na potření



Čarodějnické prsty

  • Máslo 200 g změklé
  • Moučkový cukr 200 g
  • 1 vejce
  • 1 lžička mandlového extraktu
  • Vanilkový sukr 20 g
  • Hladká mouka 250 g
  • Prášek do pečiva 1 ks balíčku
  • Sůl špetka až 1 lžička
  • Mandle (půlené)
  • Marmeláda
  • Zelené potravinářské barvivo

Ve velké míse smíchejte máslo, cukr, mandlový extrakt, vejce a vanilkový cukr. Smíchejte mouku, sůl a kypřící prášek a dejte do chladu po dobu 20 minut. Rolujte těsto do tenkých tvarů prstů. Stiskněte mandle pevně do konce prstů, bude to vypadat jako nehet a zmáčknout ve středu, vytvoříte tak tvary kloubů. Položte prsty na lehce vymazaný plech a pečeme v troubě na 160 °C až 20-25 minut, dokud prsty jsou zlaté. Nechte vychladnout po dobu 3 minut.

Nebo:

Udělejte klasicky těsto, přidejte potravinářské zelené barvivo a po jejich upečení přilepte mandle na kousek marmelády, bude to vupadat jako na fotografii.

Marokánky

  • Dětská krupička 4 lžíce
  • Máslo 50 g
  • Cukr moučka 5 lžic
  • Vanilkový cukr 20 g
  • Smetana ke šlehání 200 ml
  • Sušené mléko 5 lžic
  • Med 1 lžička
  • Rozinky 50 g
  • Mandle 100 g
  • Ořechy 50 g
  • Ovesné vločky 50 g
  • Kandované ovoce (ananas) 100 g
  • Čokoládová poleva
  • Sezamová semínka

Do mísy si dejte smetanu, přidejte oba cukry a změklé máslo, mísu si dejte na vodní lázeň, až se vše rozpustí, přidejte dětskou krupičku a míchejte do zhoustnutí. Než směs zhoustne, stáhněte plamen a připravte si mandle (uvařené ve vodě, zbavené slupek), ořechy, rozinky pokrájejte na stejně velké kostky jako kandované ovoce, vše si dejte do mističky i s vločkami a promíchejte. Směs na vodní lázni promíchejte, až zhoustne, dejte si ji na prkénko a míchejte, až  směs trochu zchladne, přidejte mističku s ovocem a ořechy, přidejte lžičku medu a sušené mléko. Připravte si plech, na něj dejte pečící papír a pečte 5 minut, dokud neuvidíte zezlátnutí okrajů, plech pak vyndejte, dejte péct druhý plech. Až Vám první plech vychladne, otočte marokánky a dejte znovu péct. Vyndejte druhý plech a udělejte to samé a marokánky otočte a znovu dopečte, budou tak opečené ze všech stran a budete si jisti, že po zchladnutí a ztvrdnutí se Vám nerozpadnou. Přendejte si pečící papír s marokánky na prkénko a potřete je čokoládou (tu si uděláme na vodní lázni, pouze rozehřát čokoládu, samotnou). Po asi 3 dnech budou hotové.

Medvědí kostky (tlapky)

Jde o recept, který byl stvořen pouze z Grizly výrobků (grizly.cz)
 
  • 250g ovesných vloček
  • 300g datlové pasty
  • 50g medu
  • 70g kokosového oleje
  • 40g neloupaných mandlí
  • 60g kešu ořechů
  • 50g lískových ořechů
  • 80g strouhaného kokosu
  • hrst sušených plodů (rozinky, ananas, meruňky, třešně, datle)
  • kdo je chce mít tmavé, tak i karob
 
  • lyofilizované maliny na ozdobu
  • hořká čokoláda na polití
  • skořice do čokolády



"Nejvíce spokojení jsme, pokud máme poslední slovo, zaplatíme poslední splátku a vyjde na nás poslední kousek čokolády."

Recepty na vánoční cukroví - linecká kolečka, vánoční perníčky, vanilkové rohlíčky, pracny, ořechy, košíčky, kokosové cukroví, bezlepkové cukroví, ořechové cukroví, nepečené cukroví, ale také méně tradiční druhy. Najdete zde recepty jak na tradiční vánočku, kokosky nebo na vaječný likér.

Anketa

Máte rádi čas Vánoc spojený s pečením vánočního cukroví?

Ne 7 33%
Ano 14 67%

Celkový počet hlasů: 21


Tvorba www stránek zdarma Webnode