Řád kuchyně
Co spadne - to seber.
Co je otevřené - zavři.
Co leží na zemi - zvedni.
Co je špinavé - umyj.
Co je hladové - nakrm.
Co je smutné - pohlaď.
Co je zkažené - vyhoď.
Co je spotřebované - doplň.
Co jsi rozbil - kup nové.
Co jsi ztratil – najdi.
Co jsi spálil - vyčisti.
Co jsi rozlil - utři.
Dřez
Do dřezu se dává sítko, sítko, které zabraňuje zbytkům jídla ucpávat odtok vody, sítko, které se vysype do koše a vrátí zpět. Takže tam bude stále a nebudou tam zůstávat zbytky od jídla. Ve dřezu nebude zůstávat ani špinavé nádobí, buď se ihned opláchne a dá do myčky, nebo se umyje a dá na odkapávač. Ano, ke dřezu patří i odkapávač, tudíž se nebude nádobí dávat nalevo od dřezu na utěrku!
Sporák
Sporák, poblíž musí být po ruce oheň, zápalky, zapalovače. Sporák se po jeho použití a vychladnutí (opatrnosti není nikdy dost) umyje, pokaždé, co se použil. Neexistuje, že se příchozímu dalšímu kuchtíkovi stane to, že najde hrášek spolu s kukuřicí randit u plápolajícího plamínku.
Trouba
Trouba je ten, kdo ji nečistí a nechává v ní zbytky jídla. Trouba má kamaráda jménem rošt, a i ten bude stále její součástí. Dávej pozor, aby u plynového sporáku hořel plamínek a nevoněl jen plyn!
Lednice
Lednice by se měla každou první sobotu v měsíci čistit, společně s mrazákem (samozřejmě pokud to nebude potřeba dříve). Je nutné stále sledovat exspiraci potravin, ať se potom nedivíme, co nám to vykvetlo v té mističce, kde byl pudink. Rozdělení potravin: Ve dveřích by mělo být většinou pití, mléčné výrobky a vejce. V šuplíkách by měla být zelenina a ovoce. Na poličkách pak maso a zbytek potravin. (Potraviny, které by se neměly dávat do lednice: rajčata, cibule, banány, brambory, česnek, bylinky, olivový olej, avokádo, žlutý meloun, ananas a med). To jen tak okrajově, zbytek si přečtete v Tipech a rady: Potraviny v chladničce.
Mrazák
Mrazák se musí dovírat, jinak se do něj nedostane už nikdo. Ještě, že Kara ben Nemsi efendi při cestě saharskou pouští vynalezl fén.
Myčka
Myčka je sice stroj pro líné lidi, ale proč se asi vynalezla? Pro více času člověka a pro samozřejmě nízkou spotřebu vody. Kdo ji doma má, musí být spokojen. Špinavé nádobí nemá ve dřezu. A kdo ji nemá? Má špinavé nádobí ve dřezu, kolem dřezu a člověk si potom neuvaří ani kávu, protože si nenalije vodu do konvice!
Konvice
Konvice na vodu, čistí se pomocí octa, který nalijeme do konvice spolu s vodou, můžeme přidat lžičku soli. Ale pozor! Upozorníme ostatní, že zrovna probíhá čištění konvice (teda pro ty, kdo nemají doma dvě), aby se nestalo to, že si další příznivec kávy nalije vodu do hrníčku a zjistí, že má super octovou kávu a k tomu solenou. No pak až se voda uvaří s tím octem a solí, tak ji vylijeme a napustíme do konvice znova čistou vodu, zapneme, aby se ocet vyvařil, a snad už to bude čisté. Ještě menší dodatek, sundávejte konvici z podstavce. Důvod to má ten, že vám nevyhoří alespoň barák.
Mikrovlnka
S mikrovlnkou je stálý boj, pokud tam něco vybouchne, ihned vypnu časovač a otevřu mikrovlnku, ne NAOPAK! Mikrovlnku umyji. Neexistuje, že tam ráno zůstanou další tři minuty navíc, vždy zůstane časomíra na nule!(0)
Toustovač
Toustovač má dole výsypné šuplíky na drobečky, ano, i ty se občas musí vysypat do koše.
Sendvičovač
Sendvičovač má teflonový povrch, tudíž se pracuje s plastovým, nebo dřevěným náčiním! Může se pro lepší vyjmutí sendvičů potřít máslem, nebo olejem. Po vychladnutí se umyje, usuší, uloží.
Fritéza
Fritéza (např. Tefal ActiFry FZ301030 zelená/béžová) se po vychladnutí vyjme, sejme se metlička a nádoba se umyje, usuší. Lze mýt v myčce, teda ta černá nádoba, ne celý přístroj. Nikdy nenechávejte olej ve fritéze! Kupte si např. tuto a můžete smažit hranolky bez oleje, fakt super nápad!
Kávovar
Kávovar, ať už jakýkoliv. Kdo ho má a využívá, musí se o něj starat, čistit, umývat, šetřit a doplňovat.
Ostatní
Ostatní věci, jako jsou hrnce, hrníčky, talíře aj. O ně se starám jako o svoje (i když vám ten hrnek darovala babička). Hrnce mají většinou už Teflon, není prakticky možné, aby se spálil (ale už i to jsem zažila). Talíře se dají snadno rozbít, snadno koupit.
Odpadkový koš
Koš, to je taková ta věc, kam se dávají ty „fuj“ věci, co nechceme. V koši by měl být stále odpadkový pytel. Nejlépe takový ten ECO pytel, co se sám spotřebuje. Ideální jsou ty, co se dají svázat. Pak by se měl odpadkový koš pravidelně desinfikovat, umývat.
Kuchyň je společenská místnost
Další bod a věřím, že není poslední. Kuchyň je společná místnost. Pokud tam vaří jeden člověk, jsem natolik vychovaný, že se tam zbytečně nemotám. Pouze v nutných případech, tedy pokud nemáte kuchyň velkou jako taneční sál. Kuchyňská linka může být sice prodloužená a větší, ale sporák má rodina občas jen jeden. V práci chodím na čisté pracoviště, jako kdyby tam přede mnou nikdo nebyl. Proto i v kuchyni si po sobě ihned uklidím, aby tam mohl jít další člověk a nebál se toho, že tam před ním skáče slupka od jablíček společně se slupkami od brambor.