Exotická kuchyně


Vhodné náčiní

 

WOK pánev
Díky oblému dnu umožňuje restovat potraviny nakrájené na malé kousky na malém množství tuku. Vyberte si takovou pánev, která nemá moc silné stěny.

Bambusový parní košík
K vaření zeleniny v páře.

Bambusová podložka k rolování maki sushi
Umožní vám vytvořit úhledné maki sushi. Položíte list řasy nori, na který dáte vařenou rýži, pokladete další suroviny a opatrně srolujete. Tento váleček se pak klasicky krájí na kousky. Můžete jej využít i na rolování zeleninové nádivky či těsta.

Rýžovar
Dnes už ho má skoro každá rodina v kuchyni. V něm připravíte rýži stejně jako v čínské restauraci. Pokud vaříte rýži alespoň dvakrát do týdne, neváhala bych a zainvestovala do něj. Nemusíte hlídat utíkající vodu, nebo čas, kdy je rýže uvařená.

Podnos na temaki sushi
Má tvar kornoutů k právě jejich podávání, aby dobře stály. Dá se využít i k servírování pečiva, zeleniny, masa zavinutých do listu salátu.

Litinová forma
Klasická "litinka", v Thajsku se používá ke grilování kuliček z rýžového těsta a v Japonsku se v ní dělají koláče. My ji můžeme i využít na křepelčí vejce, koblihy nebo dezerty.

Čínská polévková lžíce
Tato lžíce se stala podnosem pro jednohubky a čajové pečivo, ovšem jej najdete i stále v čínských restauracích jako polévkovou lžíci k čínské polévce. Je hluboká a většinou z keramiky.

 


Těstoviny, rýže a tofu


Somen, ramen, udon - doba vaření závisí na jejich tloušťce. Průměr je 6 minut pro sušené a 2-4 minuty pro čerstvé nudle.

Somen se podávají v kulatých svazcích, jsou tenké a mají bílou až béžovou barvu. Podávají se i studené, nebo v polévce či těstovinový pokrm.

Ramen je něco jako somen, ale ramen jsou silnější a podávají se pouze za tepla, pokud jsou součástí polévky, pak dokonce vařící. Vaří se ve vývaru. Pokud nemáte čas, dají se uvařit za tři minuty. To znamená, že si uvaříte v konvici vodu a těstoviny jej zalijete, po třech minutách jsou hotová. Přidáte k nim akorát dochucovací směs z krevet, kuřete, kachny, nebo vepřového masa. Během vaření přidejte k nudlím mátu, mrkev, maso, sójovou omáčku, sezamová semínka, pažitku, řasy, tofu, kukuřici a máslo.

Udon jsou těstoviny bílé, kulaté, silné, podávají se teplé i studené, většinou jsou v polévce s trochou sójové omáčky.

Vaječné nudle jsou buď velmi tenké, nebo silné jako špagety. Jsou ve formě hnízd nebo slisované do čtverce. Hodí se pro smažení, do polévek nebo je klasicky uvařit a okořenit.

Pohankové nudle soba mají obvykle hnědou barvu, červenou, nebo zelenou.  Jsou obarvené červenou řepou či zeleným čajem. Vaří se v silném vývaru, podávají se teplé, nebo studené. Většinou se k nim podává pasta miso.

Rýžové nudle jsou matně bílé, silné, nebo tenké jako vlasy, ploché, široké jako stuha, vypadají jako makarony. Namočí se na 15-20 minut do teplé vody, jen aby změkly, pak se podávají se zeleninou, restovanými houbami, v salátu, polévce nebo s omáčkou. Pokud chcete překvapit, tak je osmahněte v oleji, nafouknou se a vy je můžete naplnit zeleninou, masem či s plody moře.

Nudle z fazolí mango neboli skleněné nudle, jsou podobné nylonovým nitím. Tuto spleť namočte na 10-15 minut do vroucí vody, nebo do aromatického vývaru, nechte je pak okapat a zlepšete jej kořením. Používají se do salátů, závitků, k restované zelenině. Je dobré, že tyto nudle nelze rozvařit, protože jejich pevná struktura zabraňuje vzniku mazlavé konzistenci, a to i když je necháte ve vodě.

Nudle z bramborového škrobu (harusame) mají shodné vlastnosti a vaří se stejně jako skleněné nudle.

Rýžové vločky se v asijských obchodech nebo se zdravou výživou shánějí snadněji, než v těch klasických obchodních domech. Jsou bílé, zelené, hnědé, slané, sladké. Dají se z nich vyrobit zapékané pokrmy, paštiky, zeleninové koláče, hodí se k zahuštění polévek nebo jako ozdoba na dezerty.

Panko je strouhanka, tvoří ji sušené střídky světlého chleba a drti. Obaluje se v něm ryby, zelenina, houby, tofu, krevety, maso. Má po usmažení krásně zlatavou barvu, chlebovou příchuť, zahušťuje i pokrmy před zapékáním či míchaná vejce.

Wonton jsou tenké plátky těsta a používají se většinou na přípravu raviol. Prodávají se ve speciálních asijských obchodech. Na plátek těsta dáte náplň a navlhčenými prsty všechny čtyři rohy ohnete do středu a přimáčknete k sobě. Pak jej usmažte, uvařte, dejte do páry.

Rýže basmati je typická pro indickou kuchyni, kvůli její kořeněné vůni. Její zrnka s oříškovou vůní mají tu zvláštnost, že se při vaření protahují, zdvojnásobí se jejich délka, nikdy se nelepí  a jsou lehká a vzdušná.

Thajská voňavá rýže má jasmínovou vůni, a většinou se podává samotná.

Rýže nishiki je krátkozrnná, bohatá na škrob a výborně se hodí k přípravě sushi. Snadno se lepí při vaření, ale dá se i vařit v páře, po uvaření se musí zvlhčit rýžovým octem a zchladit vějířem. Pokud nemáte rýži nishiki, dá se použít rýže na rizoto.

Lepkavá rýže je úplně normální rýže, ale jde o speciální druh, který velmi lepí, ještě víc než rýže na sushi, je ideální pro výrobu kuliček, nehodí se jako příloha. Nechte rýži přes noc namočenou ve studené vodě, slijte pak vodu a dejte do pařáčku vystlaného utěrkou (vlhkou). Dejte do kastrůlku s vodou a vařte v páře 30 minut.

Divoká rýže je černá, tenká a polodlouhá zrnka. Oříšková chuť je velmi oblíbená. Jedná se o vodní trávu, nikoli rýži (Zizania palustris).

Hnědá neloupaná rýže není průmyslově zpracovaná, obsahuje proto velké množství vitamínů a vlákniny, je to takový dietní menší pokrm.

Tofu neboli falešný sýr s drcených sójových bobů se prodává v obdélníkových blocích, dají se dobře krájet, konzistence je pevná a rosolovitá zároveň. Chuť je neutrální. Jeho použití je všestranné, na pizzu, k těstovinám, do polévek, salátů, omelet, zapékaných pokrmů. Má vysoký obsah proteinů, dokonale nahradí maso (vegetariáni nebo lidé s vysokou hladinou cholesterolu v krvi si tak mohou dopřát "maso").

Omáčky

Sójová omáčka

Omáčka hoisin

Ústřicová omáčka

Rybí omáčka

Asijská švestková omáčka

Omáčka satay

Miso

Mirin

Lahůdky z exotiky

Tapioka

Pasta azuki

Fortune cookies

Sójový krém

Sladké chipsy

Na dekoraci

Papadum

Řasy nori

Listy banánovníku

Pan masala

Bilvy

Esence z pandánu